Volledig scherm
Marleen Blommaert © Joost Hoving

Het probleem nu: ‘Hoe kom ik van spullen af?’

COLUMN MARLEEN BLOMMAERTHet grote probleem van deze tijd zijn spullen. Spullen, spullen, spullen en nog eens spullen. Ik kom om in spullen. In mijn jeugd was de ‘uitzet’ nog een concept. Het idee was om, als je het huis uit ging, lees ‘trouwde’, alles wat je nodig had ruim van tevoren geregeld had. 

In de jaren zestig en zeventig was het gebruik al aan het verdwijnen, maar in de jaren daarvoor was het de normaalste zaak van de wereld. Bijna niemand beschikte over de koopkracht om alles in één keer aan te schaffen en het dwong je om na te denken over zaken die je echt wilde bezitten. Twaalf lakens, vierentwintig handdoeken, zesendertig washandjes, een 12-delig servies en dito bestek. Het was de tijd waarin washandjes nog populair waren en alles deelbaar was door twaalf. Toen ik onlangs met mijn dochter over washandjes sprak, gaf ze me het gevoel dat ik over een groezelige gewoonte uit de Middeleeuwen sprak.

Terug naar de uitzet: wat je niet bij elkaar gespaard had, vroeg je aan de bruiloftsgasten. Er lag soms een lijst bij een winkel. Of er was een klein notitieblokje waarin alle begeerde artikelen vermeld waren, met de prijs en voor alle zekerheid ook een uitgeknipt plaatje.

Waar het probleem zich vroeger richtte op ‘hoe kom ik aan spullen’, is het probleem nu ‘hoe kom ik van spullen af’. En dan is het de vraag ‘wat hou ik’ en ‘wat gooi of geef ik weg’? Meneer B. is daar heel ‘gemakkelijk’ in zoals hij zelf beschrijft: ‘we gooien niks weg’. Ik zou het liefste alles weggooien maar gooi en geef altijd de verkeerde dingen weg. Strips die we bezaten en inmiddels opgeruimd zijn, blijken nu duizenden euro’s waard. Mijn dochter laat een kastje uit de jaren vijftig zien waar ze helemaal dol op is. U weet wel wiebelpootjes en fineer. Helemaal hip weer. Daar bracht ik er ook verscheidene van naar de vuilstort. Misschien worden de uitzet en de washandjes in het kader van de duurzaamheid ook wel weer hip... Ik ga in elk geval op zoek naar een grote schuur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ik herinner me van de woonwinkel alleen de Frans Bauer-stijl
    PREMIUM
    column marleen blommaert

    Ik herinner me van de woonwinkel alleen de Frans Bau­er-stijl

    Het voorjaar komt eraan en mijn zitbank is meer dan 25 jaar oud. Ik dacht er dan ook goed aan te doen om eens een meubelzaak binnen te gaan. Het toeval wil dat we in ons vrolijke stadje een enorm exemplaar van een dergelijke winkel rijk zijn. Daarom besloot ik met mijn dochter ‘meubels’ te gaan kijken. In de vijftien jaar dat we hier wonen ben ik er twee keer eerder geweest. Ik ben ook niet het type dat u op tweede kerstdag op een woonboulevard aan zult treffen. Ik sleep mezelf wel met enige regelmaat naar de Zweedse meubelboer als het echt niet anders kan, meestal voor een kind. Maar dat zijn ze wel: mijn escapades op woongebied.

Columns