Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Het lijkt of de daling van insecten, net als in een achtbaan opeens is versneld

COLUMN MARLEEN BLOMMAERTHet is meer dan tien jaar geleden dat we op deze plek neerstreken.

Een ongemakkelijk groot huis op de mooiste plek van Nederland. Bij zo’n huis hoort zo'n soort tuin. Dat klopt, ook de tuin is ongemakkelijk groot. Toen we er kwamen zag de tuin er keurig uit. Daar moesten de vetplanten groeien, daar de dennen en de sparren, daar de stekelige palmen. Nergens een onkruidje te bekennen. Vakkundig platgespoten met bestrijdingsmiddelen van allerlei aard om terras, schommels, schuren en paden te beschermen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tradities
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Tradities

  Vroege Vogels is een geweldig radioprogramma op de zondagochtend. Het is zo geweldig omdat je daar zelden mopperkonten hoort. Je hoort mensen die erg enthousiast over zaken vertellen, levende zaken. Het is niet dat zij niks te mopperen hebben. Meestal moeten ze vertellen dat het aantal van wat dan ook in rap tempo achteruit holt. Of het nu over een moerasplantje, een vogel, een insect of een zoogdier gaat. Maar altijd blijven ze hoopvol en enthousiast, zelfs in het aangezicht van het totale verdwijnen van hun geliefde studieobject.
 2. Spanning
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Spanning

  Van alle landsgrenzen in de wereld zijn de verschillen in cultuur nergens zo groot als tussen België en Nederland. Ik ben vergeten waar ik de wijsheid vandaan haalde, dus misschien is het wel gelogen. Doordat ik hier in die grensstreek geboren en getogen ben, moet ik, cultureel gezien, over een meervoudige persoonlijkheid beschikken. Maar in alle eerlijkheid val je tussen wal en schip. Ik ben een Belg in de ogen van de Nederlanders en nun Ollander in de ogen van de Belgen.

Columns