Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Herfst

column marleen blommaertOp 1 september begon de meteorologische herfst. In de ochtend drijven de slierten mist alweer over de kreek, de zomer langzaam verdrijvend naar de andere zijde van de aardbol. Hoewel de zomerse temperaturen nog aanhouden is de komst van de herfst al weken merkbaar. De droogte heeft haar komst versneld, vermoed ik. De polderweg van de ochtendwandeling ligt al wekenlang omzoomd met eikels. Ook met blikjes energy drink helaas, maar die zijn afkomstig van eikels van een andere soort.

 1. Een ongemakkelijk gevoel over grond
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Een ongemakke­lijk gevoel over grond

  Mijn tuin is groot en de grond is ‘van mij’. Eerder woonde ik in Den Haag en was de grond niet van mij. Ik had een appartement met erfpacht. Ik betaalde een schappelijk bedrag per jaar voor deze grond. Erfpacht vond ik een beetje ongemakkelijk. De zorg was niet geheel onterecht want na 10 jaar liep de erfpacht af en werd het bedrag wat ik betaalde aan erfpachtcanon (prachtig woord nietwaar) vertienvoudigd. Vervolgens verhuisden we naar Zeeland.
 2. Wie wil weten hoe het land eraan toe is, pakt een taxi
  PREMIUM
  COLUMN MARLEEN BLOMMAERT

  Wie wil weten hoe het land eraan toe is, pakt een taxi

  ‘Paspoort’! schiet er door mijn hoofd. Gisteren gepakt voor de PCR-test en nu dan toch vergeten?! Het is erg donker en bovendien erg vroeg in de luchthaventaxi naar Zaventem. Ik gooi alle spullen uit ieder vakje van de handtas en voor ik het weet ligt de hele achterbank vol. Kijk aan, daar is 'ie dan toch. Ergens is mijn onbezorgdheid bij het reizen verdwenen. Waar ik vroeger op goed geluk maar vol vertrouwen een metro in Moskou nam of zonder de juiste papieren de trein naar Sint Petersburg instapte, lijkt een weekje Ierland nu een wereldreis bezaaid met beren op de weg.
 3. Videobellen met Lewis Hamilton, ik mag hem live een vraag stellen!
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Videobel­len met Lewis Hamilton, ik mag hem live een vraag stellen!

  Ik las in een buitenlandse krant over een volwassen kind dat aan het vragen en klagen was over haar moeder in een ‘lezers vragen’-rubriek. Het antwoord dat ze kreeg kwam erop neer dat ze zich moest voorstellen dat zij de moeder was. Goed advies, maar ook ingewikkeld omdat het gaat om ouder-kindrollen. Ik nam me dan ook meteen voor bij de eerste de beste ergernis dit instrument toe te passen.
 1. “Hang on, help is on its way”
  PREMIUM
  column

  “Hang on, help is on its way”

  “Je mag vanaf nu niks meer kopen wat je niet zelf kunt dragen!”. Ze zegt het zeer beslist. Bijna moederlijk: streng en liefdevol. Het grote omdraaien van rollen is begonnen. Mijn dochter spreekt me toe terwijl ze een veel te zwaar nachtkastje naar boven sjouwt. Ik kocht ergens vorige zomer een tweedehands bed met ombouw. Ik moet immers op de kleintjes letten. Toen sprak ze ook al van die wijze woorden: “Misschien moet je eerst de kamer opknappen voordat je dat bed erin zet”. Aldus geschiedde, maar het had wat meer voeten in de aarde dan aanvankelijk gedacht. Dus uiteindelijk sloeg de koop van een tweedehands bed een flink gat in mijn spaarpot, maar het resultaat mag er zijn.
 2. In de eerste maand ging het meestal al fout
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  In de eerste maand ging het meestal al fout

  Het is van dat weer om met thee en dekens op de bank te hangen en het jaar nogmaals aan je geestesoog voorbij te laten trekken. De balans van het afgelopen jaar opmaken en alvast eens nadenken over een goed voornemen of twee. Maar zover is het helaas nog niet. Er liggen nog twee weken tot de kerst op ons te wachten. Twee werkweken met werk voor vier weken, terwijl het aantal collega’s inmiddels aardig gedecimeerd begint te raken als gevolg van corona. Ik hoop dat iedereen zich gauw beter voelt en geen blijvende klachten oploopt.