Volledig scherm

Hartversterkend

columnSoms mag je even de ogen van een schilder lenen. Van Gogh schilderde als één van zijn laatste schilderijen 'Korenveld met kraaien', een ogenschijnlijk eenvoudig schilderij. Zonnig geel voor het koren, intens blauw van de lucht en dan wat achteloze zwarte streepjes en een rood pad omzoomd met groene randen. Hij schreef aan zijn broer dat hij hiermee ook wilde laten zien: ,,Hoe gezond en hartversterkend ik het platteland vind."

 1. Wie wil weten hoe het land eraan toe is, pakt een taxi
  PREMIUM
  COLUMN MARLEEN BLOMMAERT

  Wie wil weten hoe het land eraan toe is, pakt een taxi

  ‘Paspoort’! schiet er door mijn hoofd. Gisteren gepakt voor de PCR-test en nu dan toch vergeten?! Het is erg donker en bovendien erg vroeg in de luchthaventaxi naar Zaventem. Ik gooi alle spullen uit ieder vakje van de handtas en voor ik het weet ligt de hele achterbank vol. Kijk aan, daar is 'ie dan toch. Ergens is mijn onbezorgdheid bij het reizen verdwenen. Waar ik vroeger op goed geluk maar vol vertrouwen een metro in Moskou nam of zonder de juiste papieren de trein naar Sint Petersburg instapte, lijkt een weekje Ierland nu een wereldreis bezaaid met beren op de weg.
 2. “Hang on, help is on its way”
  PREMIUM
  column

  “Hang on, help is on its way”

  “Je mag vanaf nu niks meer kopen wat je niet zelf kunt dragen!”. Ze zegt het zeer beslist. Bijna moederlijk: streng en liefdevol. Het grote omdraaien van rollen is begonnen. Mijn dochter spreekt me toe terwijl ze een veel te zwaar nachtkastje naar boven sjouwt. Ik kocht ergens vorige zomer een tweedehands bed met ombouw. Ik moet immers op de kleintjes letten. Toen sprak ze ook al van die wijze woorden: “Misschien moet je eerst de kamer opknappen voordat je dat bed erin zet”. Aldus geschiedde, maar het had wat meer voeten in de aarde dan aanvankelijk gedacht. Dus uiteindelijk sloeg de koop van een tweedehands bed een flink gat in mijn spaarpot, maar het resultaat mag er zijn.
 1. ‘Mag ik rechts inhalen op de snelweg als anderen onnodig links rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Mag ik rechts inhalen op de snelweg als anderen onnodig links rijden?’

  ‘Op de route Eindhoven-Schiphol bestaat een groot deel van de snelweg uit vijf rijstroken’, aldus lezer Tuscar Leiseboer in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Vaak rijden er auto’s op de vierde of zelfs vijfde rijstrook terwijl er meer dan genoeg ruimte is op de eerste drie. Als ik op de eerste strook rijd en zo’n auto in wil halen, moet ik dan helemaal naar de vijfde (meest linker) strook als er iemand op de vierde rijdt?’
 2. Dit is van een wanorde waarbij het slot dagen van de wc-deur af is, met vreemden in huis
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Dit is van een wanorde waarbij het slot dagen van de wc-deur af is, met vreemden in huis

  ,,Het is best lastig dat ik mijn man niet even om wat schroefjes kan sturen.” Ik zei het in alle oprechtheid. Iedereen in de Teams-vergadering begint te lachen. Het was echter een verzuchting uit de grond van mijn hart. Blijkbaar was het grappig in de context. Of misschien wist niet iedereen dat het na vijfentwintig jaar samenleven, zoeken is naar een evenwicht. Alle taken die je voorheen samen deed, moet je in je eigen schema proppen. Hoe het ook zij, een paar mensen konden even hartelijk lachen.