Volledig scherm
Deens journaal. © RV

Gewonnen

columnVerkiezingen: we hebben allemaal gewonnen. Nou ja, bijna allemaal. Applaus voor onszelf. De Duitsers begonnen er spontaan van te zingen en de Denen gingen er zelfs in hun journaal Nederlands van praten. We hadden de populisten buiten gehouden. Dat was het algehele en zelfs internationale oordeel. Het zal wel komen omdat ik opgegroeid ben in de jaren zeventig, maar ik vond het wel meevallen met dat populisme buiten houden. Ok, we hebben Jan Roos niet tot volksvertegenwoordiger gekozen. Maar verder?

Splinter hier, splinter daar en meestal niet overlopend van wijsheid en relativeringsvermogen. Degene die wil regeren, zal zijn wijn met vele waters moeten vermengen. Misschien wel met zovele waters dat de smaak van wijn ver te zoeken zal zijn.

Of misschien gaan ze niet voor compromissen maar gaan ze weer ruilen: jij mag dit, maar dan mag ik dat. Dat deden PvdA en VVD vijf jaar geleden ook. Gegeven de score van de PvdA zouden de potentiële coalitiepartners er verstandig aan doen om daar nog eens over na te denken voordat ze dat experiment gaan herhalen.

Maar de macht zal lonken voor velen. Of ze nu van huis uit in nederigheid of in zelfverzekerde overmoed opgevoed zijn. Ze zien zichzelf al op de trappen staan naast de Koning. Vereeuwigd als kapitein en officieren die de komende jaren het schip van staat tussen alle klippen en zandbanken zullen laveren en met verse buit uit verre landen het volk zullen verblijden.

Hun invloed lijkt enorm, evenals de ego's van velen van hen. En soms ga ik en misschien u ook, daarin mee. Eén of twee jaar eerder met pensioen, 0,5 % koopkracht erbij, 25 euro lastenverlichting en nog wat meer asfalt lijken de halszaken waar het in ons land van overvloed allemaal om gaat.

Maar er zijn zaken die belangrijker zijn. Of de zon schijnt, of uw kind gelukkig is, of de oogsten goed zijn en of u gezond bent. Dat jij en je kind niet sterven van de honger zoals in Zuid Soedan en Somalië.

Columns