Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!

Wie mij kent, weet dat ik redelijk wat geduld heb. Toen ik echter een interview met een GGD-directeur las waarin hij zei dat het prikken dit keer nóg(!) efficiënter ging, verslikte ik me in mijn volkoren boterham. Verderop zei hij ook nog dat mensen een beetje flexibel moesten zijn bij het maken van een afspraak voor de boostervaccinatie. Met het schuim om de mond schreeuwde ik tegen mijn cappuccino: ,,Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!” Vanwaar deze tirade tegen een voor mij volstrekt onbekende meneer?

 1. Ze zongen nog net geen Bella Ciao
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Ze zongen nog net geen Bella Ciao

  Bij mijn grootouders kon veel gezegd worden. We kwamen er dan ook graag en vaak. Maar er waren een paar dingen waar ze absoluut allergisch voor waren. En dat was klagen over iets dat we moesten doen of over iets dat we niet hadden. Hun reactie: ,,Gij zou eens een oorlog meegemaakt moeten hebben!” Voor ons leek die oorlog een eeuw geleden. Voor hen was het een recent verleden dat gepaard ging met onvrijheid, angst en armoe. Ze vonden ons gezeur behalve vervelend ook onvoorstelbaar. Niks gewend en hopeloos verwend. Ergens tussen dat moment en nu is het begrip vrijheid langzaam verschoven.
 2. Nooit liegen
  PREMIUM

  Nooit liegen

  Nooit liegen! Dat was in mijn opvoeding het gebod dat boven alle andere geboden ging. Je kon genoeg dingen doen die eigenlijk niet volgens de afspraak waren, maar liegen deed je nooit. Misschien hadden ze er bij moeten zeggen dat altijd en overal de waarheid zeggen ook niet zo handig was, maar daar kwam ik na enige schade en schande zelf snel achter. Mijn kinderen kennen dit uitgangspunt ook en weten dat de toorn nooit groter zal zijn dan in het geval er over iets gelogen werd.
 1. Het zijn de hondsdagen, dus kijk uit
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Het zijn de hondsdagen, dus kijk uit

  ,,Wel uitkijken met het zacht fruit, want het zijn de hondsdagen eej”, zegt de groenteboer terwijl hij mijn tas met fruit vult. Hij vertelt dat het fruit gauw bederft in deze periode van warmte. Als ik in de tuin naar het valfruit kijk, klopt dat aardig. Thuis lees ik nog even verder. Het is de periode tussen 20 juli en 20 augustus, meestal de warmste periode in ons land. Het startsein wordt gegeven als de helderste ster, Sirius, ook wel de Hondsster genoemd, aan de ochtendhemel verschijnt. Hij is onderdeel van het sterrenbeeld Grote Hond, Canis Major. Vandaar, u begrijpt het, de hondsdagen.
 2. Mooie stad, vóór de duinen
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Mooie stad, vóór de duinen

  De belangrijkste klimaatconferentie ooit wordt het genoemd. De cynicus zegt dat die conferentie al achter ons ligt. Dat was namelijk de conferentie twintig jaar geleden waar we afspraken hadden moeten maken en dat niet deden. Een Atlantische depressie voor de kust van het Verenigd Koninkrijk zorgt voor passend weer als achtergrond: overstromingen en rukwinden. Zelfs de treinen richting Glasgow die de deelnemers naar de conferentie moeten brengen, komen vast te zitten.

Columns