Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Even er helemaal uit

column marleen blommaertEen paar dagen vluchten uit het Zeeuwse, uit het Nederlandse. Een luxe vlucht. Twee uur en twee landsgrenzen verder om even nergens aan te denken, niet aan de deuren denken die nog geverfd moeten worden, niet aan de schuur die nodig opgeruimd moet worden. Even helemaal niets. Wie door Zeeuws-Vlaanderen, België en Noord-Frankrijk rijdt, rijdt over vele slagvelden, waar diverse hoofdstukken uit de Europese oorlogsgeschiedenis mee te vullen zijn. Alsof het continent in een dwangmatig ritme om de zoveel jaar zijn zonen moet offeren.

 1. Bijna was ik gevallen voor de verleiding
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Bijna was ik gevallen voor de verleiding

  De schroefboormachine maakt nog een paar trage omwentelingen om vervolgens tot stilstand te komen. Opgewekt steek ik hem in de oplader. Het is een wat ouder model. Geen probleem, dat past prima bij de voornaamste gebruiker. Als ik na een paar uur de accu eraf haal, brandt het indicatorlampje niet meer. Ik frons. Hoopvol en tegen beter weten in, inderdaad een hardnekkige eigenschap, bevestig ik vervolgens weer de accu aan de machine: niet opgeladen helaas.
 1. Dromen van grandeur, want vroeger was het beter. Ja, voor sommigen misschien
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Dromen van grandeur, want vroeger was het beter. Ja, voor sommigen misschien

  Wat is belangrijk? Uiteindelijk zijn dat niet zoveel zaken natuurlijk. Gezondheid, een dak boven je hoofd, leven in vrede en voedsel: dat zijn wel de belangwekkendste zaken. Maar naast de eerste levensbehoeften zijn er nog belangrijke zaken van een andere orde. Wat dat is, wordt voor een deel bepaald door wat we te lezen en te zien krijgen. Dat dat niet altijd spoort met wat ook urgent en belangwekkend is, moge duidelijk zijn.
 2. Een groot, oud huis midden in de polder, reken maar uit, dat wordt de hoofdprijs
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Een groot, oud huis midden in de polder, reken maar uit, dat wordt de hoofdprijs

  De herfst is inmiddels aan zijn onmiskenbare heerschappij begonnen. Kachel aan, vest aan en kaarsjes aan. Misschien wordt ´(hout)kachel en kaarsjes aan´ voor sommigen wel heel letterlijk als op 1 januari de nieuwe prijzen door de energieleverancier worden doorgevoerd. Voor mij geldt die datum van 1 januari in elk geval. Een groot, oud huis midden in de polder, reken maar uit, dat wordt de hoofdprijs. ,,Had je maar moeten isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp moeten aanschaffen”, hoor ik sommigen zeggen.