Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Een dag om te malen

column Marleen BlommaertZaterdag was het Open Monumentendag en ik had beloofd een tijd aanwezig te zijn bij het Gemaal Boreel in Middelburg. Het is een van de gemalen die Walcheren droog houdt en is bijna een eeuw oud. De ochtend begint in alle vroegte met forse buien. Ik denk nog even te wachten tot het droog wordt, maar al snel wordt duidelijk dat de weergoden van plan zijn nog even door te gaan met het uitstorten van water over het land dat er zolang naar smachtte. Nadat ik in de gauwigheid nog een goot heb schoonmaakt (tip: doe dit bij droog weer), stap ik in de auto. De rondweg Zaamslag biedt uitzicht op watervlaktes waar normaal gesproken velden liggen.

 1. ‘Ja jouw schuld, jij woont scheef, veel te groot’
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  ‘Ja jouw schuld, jij woont scheef, veel te groot’

  Voorlopig werken we nog thuis en dus probeer ik in het weekend af en toe iemand te zien in vlees en bloed. Daarnaast heb ik de binnenkant van mijn eigen huis inmiddels ook wel gezien. Dus neem ik zaterdag de auto, rijd door de tunnel en ga op bezoek bij een goede vriend. We hebben elkaar lang niet gezien en de begroeting is dan ook allerhartelijkst. We gaan zitten in zijn aangenaam warme woonkamer.
 2. Roze ruis, Instagram en thuis
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Roze ruis, Instagram en thuis

  Bijna altijd is er hier een achtergrondruis in de vorm van radio of een podcast. Misschien is het omdat ik in een gezin opgroeide waar altijd volk over de vloer kwam en het zelden écht stil was? Misschien is het om de stilte te verjagen? Hoe dan ook, de radio brengt veel interessants. Maar laat ik eerlijk zijn, ook een hoop gezwam. Meneer B. klaagde daar geregeld over: ,,Wat een geneuzel, mag dat uit?” Inmiddels heeft onze jongste die rol overgenomen. Zij zet overigens gewoon de radio uit. En eerlijk gezegd: soms merk ik het pas veel later.
 3. Bomen (planten) doe je toch het best in levenden lijve
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Bomen (planten) doe je toch het best in levenden lijve

  Zaterdag was ik met flink wat mensen bij elkaar voor een evenement. Voor het eerst in lange tijd, niet om te vergaderen, maar met een socialer doel. We hadden dat weer goed gepland: daags na een persconferentie… Ik hield mijn hart vast. Het zou toch niet weer als een schoon voornemen stranden? Maar gelukkig waren onze plannen zodanig dat we maar een paar kleine aanpassingen moesten doorvoeren. Het belangrijkste vond bovendien buiten plaats.