Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

De verleiding van het grote geld is voor velen moeilijk te weerstaan

Column Marleen BlommaertZe kijkt je zelfverzekerd en uitdagend aan met een joint tussen de lippen. Een kaas gevuld met cocaïne in de ene hand en een automatisch geweer in de andere hand. Zij is Frau Antje, het frisse beeld van een blonde jonge vrouw in vage klederdracht. Een beeld dat ze in Duitsland gebruiken om ‘gezonde’ Hollandse waar aan de man te brengen.

 1. Een ongemakkelijk gevoel over grond
  PREMIUM
  column Marleen Blommaert

  Een ongemakke­lijk gevoel over grond

  Mijn tuin is groot en de grond is ‘van mij’. Eerder woonde ik in Den Haag en was de grond niet van mij. Ik had een appartement met erfpacht. Ik betaalde een schappelijk bedrag per jaar voor deze grond. Erfpacht vond ik een beetje ongemakkelijk. De zorg was niet geheel onterecht want na 10 jaar liep de erfpacht af en werd het bedrag wat ik betaalde aan erfpachtcanon (prachtig woord nietwaar) vertienvoudigd. Vervolgens verhuisden we naar Zeeland.
 2. Puberexpert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’
  PREMIUM

  Puberex­pert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider en auteur Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. ,,De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”
 3. Oktober, Weelde en Waanzin
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Oktober, Weelde en Waanzin

  Oktober een heerlijke herfstmaand, waarbij de natuur langzaam in rust gaat. Behalve de paddenstoelen die er lustig op los zwammen en schimmelen. In mijn korte tijd in Riga zag ik vaak oude vrouwtjes langs de kant van de weg die de wonderlijkste paddenstoelen verkochten. De kennis wat eetbaar is in de natuur is hier een luxe tijdverdrijf. Daar was het een manier om te overleven. Meer dan welk seizoen ook is de herfst het seizoen van stilte en de betrouwbare regelmaat van seizoenen.
 1. Ruimte maken voor de volgende
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Ruimte maken voor de volgende

  Een nieuwbouwhuisje met een klein tuintje, van het gas af, goed geïsoleerd. Die gedachte kwam bij me op nadat ik een paar uur bezig was om in mijn tuin een paar exoten te verwijderen. Het ging dit keer om de karmozijnbes, een prachtige plant. Maar zoals wel vaker blijkt: niet alles wat mooi is, deugt. Wie hem wel eens heeft verwijderd, weet dat daar een hoop spierkracht bij komt kijken. Dus het overgeslagen bezoek aan de sportschool heb ik ook weer ingehaald. Soms zou wat minder tuin en wat minder huis wel prettig zijn.
 2. Het stormseizoen is onmiskenbaar begonnen
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Het stormsei­zoen is onmisken­baar begonnen

  Het stormseizoen is onmiskenbaar begonnen afgelopen week. In de tuin sleur ik zaterdag een grote takkenbos achter me aan. Want zaterdag is afgewaaide-takken-dag of maak-de-vlier-een-kopje-kleiner-dag. Het is nog koud ’s ochtends. Onhandig beweeg ik mezelf voort, met onder mijn armen meterslange vliertakken. De takken blijven plots haken aan, hoe kan het ook anders … een vlierstruik. ,,Nee, laat los!” klinkt mijn stem vermoeid in de stille polder.