Marleen Blommaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert. © Joost Hoving

Ben ik te lui om te koken? Helemaal niet!

Column Marleen BlommaertTegen sluitingstijd loop ik door de meubelzaak. De jonge verkoper wenst me alvast ‘smakelijk eten’. Dat ik zo meteen ga eten leidt hij af uit het tasje van de eetketen die in de zaak gevestigd is. Ik heb eerder die dag een maaltijd besteld en betaald die ‘over’ is  via de app Toogoodtogo. Je kan zien welke zaken er aangesloten zijn bij jou in de buurt. 

Wat je niet kan zien is wat het tasje zal bevatten. Je wordt teruggeslingerd naar je jeugd, waar je vroeger voor een luttel bedrag in de snoepwinkel een verrassingszakje kon kopen. De gedachte achter dit initiatief is om verspilling tegen te gaan, zo zegt de app. Een nobel streven en daarom het onderzoeken waard.

 1. Hard hoofd
  PREMIUM

  Hard hoofd

  De grens is dicht. Misschien is dat voor mij wel het meest bevreemdende aan de hele crisis. Het is meer dan honderd jaar geleden dat dat voor de laatste keer het geval was: tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen de grens is nu dicht, ook de poortwachters bij de Schelde doen hun werk met volle ijver. Wie het verhaal leest over de onverbiddelijke tolbediendes bij de Liefkenshoektunnel, zal hoofdschuddend achter zijn krant of tablet zitten. De ambulance die onderweg naar Terneuzen met een naar adem happende coronapatiënte het tolpoortje bereikt, krijgt te horen dat wanneer ze niet betalen ze rechtsomkeert konden maken.
 2. Plots is er dan een onzichtbare speler die het spel bederft
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Plots is er dan een onzichtba­re speler die het spel bederft

  ,,Je hebt je kinderen ook in een droomwereld opgevoed, zo is de werkelijkheid niet!” zegt mijn zus met nadruk. ,,Jullie hebben alleen maar geweldige buren gehad en je hebt enorm veel ruimte en een paradijselijke rust om je heen.” Het jongste kind klaagde over het wonen in een grote stad en mijn zus steekt nu de draak met de woonsituatie in de polder. Er zit zeker een kern van waarheid in. We lachen er hartelijk om. Mijn kinderen leerden in hun jeugd vooral dat je ruimte om je heen hebt en dat buren altijd tot steun zijn. Misschien dachten ze dat dat zo zou blijven: mooie dingen wennen immers snel en scheppen verwachtingen.

Columns