Marleen Blommaert
Volledig scherm
PREMIUM
Marleen Blommaert © Joost Hoving

1962: het jaar waarin de Beatles auditie deden en de mensen die nu in de rij staan, geboren werden

column marleen blommaertIk rij naar Snowbase in Terneuzen. De locatie waar ik geprikt ga worden, samen met mijn jaargenoten en enige mensen die normaal een griepprik krijgen. Tenminste, ik hoop voor hen dat ze griepprikklanten zijn, anders is de tijd wel erg hard voor sommigen geweest. 1962: het jaar waarin de Beatles auditie deden én werden afgewezen, de eerste Amerikaan in een baan om de aarde kwam, Algerije zich losmaakte van Frankrijk en de mensen die nu in de rij in Terneuzen staan, geboren werden.

 1. Pas toen we allemaal rond de tafel zaten kon ik me overgeven aan het samenzijn
  PREMIUM
  Column Marleen Blommaert

  Pas toen we allemaal rond de tafel zaten kon ik me overgeven aan het samenzijn

  Zo’n kerst die strak in het weekend past, is niet gunstig voor het langzaam en bedaard richting de kerst hobbelen. Hoewel vier volwassenen met kinderen weinig lijkt, kan dat toch tot een rijk gevulde tafel leiden. In meer dan in één opzicht zelfs. Iedereen zou wat maken en meenemen. We gaven meneer B. altijd de schuld als er te veel eten was. Dat blijkt toch niet helemaal juist achteraf, want de tafel was net zo vol, zo niet voller zelfs. De enige schuld die bij hem ligt, is vermoedelijk dat hij zijn voorliefde voor veel en lekker eten genetisch heeft doorgegeven.
 2. Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!
  PREMIUM

  Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!

  Wie mij kent, weet dat ik redelijk wat geduld heb. Toen ik echter een interview met een GGD-directeur las waarin hij zei dat het prikken dit keer nóg(!) efficiënter ging, verslikte ik me in mijn volkoren boterham. Verderop zei hij ook nog dat mensen een beetje flexibel moesten zijn bij het maken van een afspraak voor de boostervaccinatie. Met het schuim om de mond schreeuwde ik tegen mijn cappuccino: ,,Flexibel, flexibel?! Je weet niet eens hoe je dat woord spelt!” Vanwaar deze tirade tegen een voor mij volstrekt onbekende meneer?
 3. Voor wie denkt dat we tot 2050 niks hoeven doen: kijk en huiver
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Voor wie denkt dat we tot 2050 niks hoeven doen: kijk en huiver

  De temperaturen die in Canada en in het noordwesten van de Verenigde Staten vorige week opgetekend werden, waren ongekend hoog. Bijna vijftig graden Celsius. Ik bedacht wat ik zou doen als het hier richting vijftig graden gaat. Er zit nog een deel van het huis in de dijk en daar zou ik het volgende doen met deze temperatuur: he-le-maal niks. Nou vooruit, water drinken. Voor wie nog overtuigd moet worden dat er wat aan de hand is en dat het weer steeds extremer wordt of voor wie denkt dat we tot 2050 niks hoeven doen: kijk en huiver. In zo’n situatie is het natuurlijk wachten op bosbranden en die kwamen ook.