Marco Kamphuis
Volledig scherm
PREMIUM
Marco Kamphuis © Lex de Meester

Ministerie van Oorlog

column marco kamphuisIn de Spuistraat fietst een moeder voorbij die haar kind in het zitje achterop uitlegt wat een tijdmachine is: ‘Dan stap je in en reis je terug in de geschiedenis.’ Of vooruit in de toekomst, denk ik volledigheidshalve. Onderweg naar school komen er achter je rug de verrassendste vragen op, hoor ik van ouders in mijn vriendenkring. Kinderen lijken jonge genieën, zolang ze klein zijn tenminste.

 1. Het laatste wat ze zagen waren haar vrolijk flapperende fietstassen
  PREMIUM
  Column Marco Kamphuis

  Het laatste wat ze zagen waren haar vrolijk flapperen­de fietstas­sen

  Van Vlissingen naar Vrouwenpolder is een eind fietsen, met vroeg of laat tegenwind. Gelukkig kan ik me verschuilen achter de rug van mijn vrouw, die alle bergen van de Tour de France met speels gemak heeft bedwongen. Ooit kwam een vriend van ons trots vertellen dat hij de Mont Ventoux vanuit Bédoin had beklommen. ‘Wat was jouw tijd?’ vroeg hij mijn vrouw. Ze probeerde de vraag te ontwijken, maar hij drong aan; sommige mensen zoeken het gevaar nu eenmaal op. Mijn vrouw noemde dus eerlijk haar snelste tijd. Sindsdien staat de racefiets van die vriend onaangeroerd in het schuurtje.
 2. Ondertussen verslonden ze de showbizzpagina van Henk van der Meijden
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Ondertus­sen verslonden ze de showbizzpa­gi­na van Henk van der Meijden

  Als kersverse PZC-lezer en -columnist vraag ik me af welke rol kranten in mijn leven hebben gespeeld. Mijn ouders lazen vroeger De Telegraaf. Gelukkig hadden ze ook het Brabants Dagblad, daar schoof ik De Telegraaf snel onder wanneer er onverwacht een schoolvriend over de vloer kwam. Zelf schaamden mijn ouders zich ook enigszins voor hun abonnement; ze lazen Brabants Dagblad, benadrukten ze, en die andere krant met de grote koppen hadden ze alleen vanwege de ‘uitstekende financiële pagina’; ondertussen verslonden ze de showbizzpagina van Henk van der Meijden (en ik ook).