Marco Evenhuis.
Volledig scherm
PREMIUM
Marco Evenhuis. © Boaz Timmermans/Fos Fotografie

Meer wipkippen voor Waterlandkerkje!

column marco evenhuis‘Zeêland vrie en Flakkee d’r bie’. Patsboem. Die zes woorden die ik ooit op een wc-deur in de Zeeuwse Bibliotheek zag staan, prikkelen duizend keer meer dan alle zestien Zeeuwse verkiezingsprogramma’s voor de komende Provinciale Statenverkiezingen bij elkaar. Want ja, ik heb ze tot mijn grote spijt állemaal doorgenomen en het is één grote flots zoutloze gezeefde soep zonder ballen.

 1. Het hogere segment
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Het hogere segment

  De fundering moet nog gelegd worden, maar als twistpunt is het nieuwe Hotel Britannia nu al kolossaal. Op dagen dat de PZC over de bouwplannen en de bezwaren daartegen publiceert, moet ik op mijn tenen lopen, want in ons huishouden is de polarisatie inmiddels een feit. Mijn vrouw moet niets hebben van het ontwerp van het achttien verdiepingen tellende vijfsterrenhotel dat aan de Vlissingse boulevard moet verrijzen. Ze wijst op de valwind die bij hoge gebouwen optreedt.
 1. Een verbouwereerd strandhuisje
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Een verbouwe­reerd strandhuis­je

  Een lezer vroeg hoe mijn eerste zomer in Zeeland me is bevallen. Ik ben van nature geneigd tot relativeren, maar in dit geval moest ik toch antwoorden dat het een onafgebroken feest was. Ik heb in mijn leven wel vaker mooie zomerdagen in Zeeland meegemaakt, maar dan was het altijd in het weemoedige besef dat ik morgen of overmorgen mijn koffer weer moest pakken. Deze zomer hoefde ik niet aan de thuisreis te denken – ik wás thuis. In plaats van een spijtig ‘dag zee’ was het nu ‘tot morgen, zee!’ In Zeeland had ik, terwijl ik gewoon doorwerkte, sterker het gevoel op vakantie te zijn dan in Frankrijk, toen ik daar feitelijk op vakantie was.
 2. Middelburg of Vlissingen?
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Middelburg of Vlissingen?

  Als je tegen een Zeeuw zegt dat je net een huis in Vlissingen hebt gekocht, laat hij een beleefde stilte vallen. Ik maak daaruit op dat mijn nieuwe gemeente niet al te hoog staat aangeschreven. Begrijpelijk! Ik vind Zierikzee prachtig, mijn vrouw is idolaat van Veere, in Goes voelen we ons thuis, en Middelburg is zelfs een van de mooiste steden van Nederland. In Middelburg hangt een comfortabele sfeer van bestuur en cultuur. Vlissingen heeft daarentegen een weerbarstig imago.