Marco Kamphuis
Volledig scherm
PREMIUM
Marco Kamphuis © Lex de Meester

Ik gedraag me verdacht bij de kassa

column marco kamphuis‘Gelieve uw zak aan de kassierster te tonen.’ In de tijd dat ik in Leuven studeerde en mijn boodschappen bij de Match deed, moest ik grinniken om dit bordje naast de kassaband. Men behield zich het recht voor mijn boodschappentas te controleren, zoveel begreep ik, en aangezien dit op gespannen voet met mijn burgerrechten stond, luidde het vervolg: ‘Dit is geen discriminerende maatregel’. Een hele geruststelling.

 1. Een schrijver kan niet eerzuchtig genoeg zijn
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Een schrijver kan niet eerzuchtig genoeg zijn

  Sinds ik weet dat er in Vlissingen een P.C. Hooftlaan is, loop ik er graag doorheen, dromend van de P.C. Hooftprijs. Ik weet dat je de prijs niet krijgt door vaak door de laan te lopen, maar na het werk moet een schrijver zich toch vertreden, en dat kan in de P.C. Hooftlaan evengoed als elders. Iets verderop ligt de Constantijn Huygenslaan. Ook naar Constantijn Huygens is een prestigieuze letterenprijs vernoemd. Ik neem de straat graag even mee op mijn route. Baat het niet, dan schaadt het niet.
 2. Het hogere segment
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Het hogere segment

  De fundering moet nog gelegd worden, maar als twistpunt is het nieuwe Hotel Britannia nu al kolossaal. Op dagen dat de PZC over de bouwplannen en de bezwaren daartegen publiceert, moet ik op mijn tenen lopen, want in ons huishouden is de polarisatie inmiddels een feit. Mijn vrouw moet niets hebben van het ontwerp van het achttien verdiepingen tellende vijfsterrenhotel dat aan de Vlissingse boulevard moet verrijzen. Ze wijst op de valwind die bij hoge gebouwen optreedt.