Marco Kamphuis
Volledig scherm
PREMIUM
Marco Kamphuis © Lex de Meester

Een schrijver kan niet eerzuchtig genoeg zijn

column marco kamphuisSinds ik weet dat er in Vlissingen een P.C. Hooftlaan is, loop ik er graag doorheen, dromend van de P.C. Hooftprijs. Ik weet dat je de prijs niet krijgt door vaak door de laan te lopen, maar na het werk moet een schrijver zich toch vertreden, en dat kan in de P.C. Hooftlaan evengoed als elders. Iets verderop ligt de Constantijn Huygenslaan. Ook naar Constantijn Huygens is een prestigieuze letterenprijs vernoemd. Ik neem de straat graag even mee op mijn route. Baat het niet, dan schaadt het niet.

 1. Groeten uit Marseille
  PREMIUM
  column Marco Kamphuis

  Groeten uit Marseille

  We hebben een kamer met twee ramen, het ene kijkt uit op de bergen, het andere op zee. Vlakbij heeft de zee een groene tint, verderop is ze blauw, en in de verte is een nevelige strook te zien die onmerkbaar overgaat in de hemel. Het uitzicht op zee wordt niet noemenswaardig belemmerd door een uitbundig bloeiende boom waarvan ik de naam niet weet, een witte villa met terracotta pannendak en een stroomdraad waarop een zwaluw zit. Het is een perfecte ochtend. Het enige wat me dwarszit is dat ik daarstraks bij het zwemmen water in mijn oor heb gekregen, dat er ondanks wilde hoofdbewegingen - die ik op verzoek van mijn vrouw in de ontbijtzaal achterwege heb gelaten - niet uit gaat.
 2. Alles kan in Qatar
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Alles kan in Qatar

  Je kunt het als Arabier ook nooit goed doen. In Qatar bestaat grote teleurstelling over de negatieve berichtgeving in de Westerse media. De emir en zijn rijke onderdanen moeten echt verondersteld hebben met het WK voetbal te schitteren voor het oog van de wereld. De deelnemende Westerse landen zullen zo graag op ons perfect georganiseerde feestje komen, dat ze wel het fatsoen zullen hebben hun moralisme in te slikken – zo moet de redenering geweest zijn. Hoe naïef! De Westerse gasten van de emir kwamen inderdaad op zijn feestje, dronken de hele bar leeg, en klaagden ondertussen dat de muziek niet om aan te horen was. Respectloos? Nou en of! Hypocriet? Zeker! Maar wat had je dan van ons verwacht?