Marco Kamphuis
Volledig scherm
PREMIUM
Marco Kamphuis © Lex de Meester

Alles kan in Qatar

column marco kamphuisJe kunt het als Arabier ook nooit goed doen. In Qatar bestaat grote teleurstelling over de negatieve berichtgeving in de Westerse media. De emir en zijn rijke onderdanen moeten echt verondersteld hebben met het WK voetbal te schitteren voor het oog van de wereld. De deelnemende Westerse landen zullen zo graag op ons perfect georganiseerde feestje komen, dat ze wel het fatsoen zullen hebben hun moralisme in te slikken – zo moet de redenering geweest zijn. Hoe naïef! De Westerse gasten van de emir kwamen inderdaad op zijn feestje, dronken de hele bar leeg, en klaagden ondertussen dat de muziek niet om aan te horen was. Respectloos? Nou en of! Hypocriet? Zeker! Maar wat had je dan van ons verwacht?

 1. Ondertussen verslonden ze de showbizzpagina van Henk van der Meijden
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Ondertus­sen verslonden ze de showbizzpa­gi­na van Henk van der Meijden

  Als kersverse PZC-lezer en -columnist vraag ik me af welke rol kranten in mijn leven hebben gespeeld. Mijn ouders lazen vroeger De Telegraaf. Gelukkig hadden ze ook het Brabants Dagblad, daar schoof ik De Telegraaf snel onder wanneer er onverwacht een schoolvriend over de vloer kwam. Zelf schaamden mijn ouders zich ook enigszins voor hun abonnement; ze lazen Brabants Dagblad, benadrukten ze, en die andere krant met de grote koppen hadden ze alleen vanwege de ‘uitstekende financiële pagina’; ondertussen verslonden ze de showbizzpagina van Henk van der Meijden (en ik ook).
 1. Een schot in de roos
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Een schot in de roos

  Twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk, was de straf die de rechter oplegde aan een activist die in het Mauritshuis zijn hoofd aan een Vermeer had vastgelijmd. Dat de verdachte tegen dit vonnis in hoger beroep ging, was te verwachten. Een nieuw vonnis betekent een extra nieuwsbericht, en daar is het allemaal om te doen. Als ik hem was geweest, had ik echter niet minder, maar méér straf bepleit, dat was een stuk origineler en dus in publicitair opzicht waardevoller geweest. Misschien iets voor een volgende keer.
 2. Een zelfbewust monster
  PREMIUM
  column marco kamphuis

  Een zelfbewust monster

  Het leven is een geschenk met een rouwstrik eromheen. De gulle gever heeft er namelijk een meedogenloze bepaling aan verbonden: ‘Alles zul je hebben… op voorwaarde dat je alles weer inlevert.’ Voor mijn moeder is het grote inleveren vijftien jaar geleden begonnen. Eerst heeft ze mijn vader zo goed mogelijk verzorgd tijdens zijn jarenlange ziekte, en amper lag hij in de kist, met een bevrijde uitdrukking op zijn gezicht, of ze kreeg dezelfde ziekte.