Volledig scherm

Spielerei

Mensen vragen nogal eens aan me wie mijn favoriete cabaretier is, waarschijnlijk vanwege het feit dat cabaret mijn hobby is en ik daar ieder jaar in het theater wat mee probeer te doen.

Het antwoord verrast altijd velen: Die Verdammte Spielerei. Natuurlijk, de grote namen vind ik goed: Theo Maassen, Hans Teeuwen, Youp van ’t Hek, en zo zijn er nog wel een aantal waarbij Philippe Geubels niet mag ontbreken, maar waar ik het allerhardst om moet lachen, dat is Die Verdammte Spielerei.

Het zijn zes muzikanten uit Gent, die tien jaar geleden besloten om tijdens de Gentse Feesten met hun instrumenten de straat op te gaan: vier saxofonisten, een percussionist en een tambour-majoor. Het doel was gratis bier. Dat doel zijn ze ver voorbij gestreefd. Inmiddels treden ze meer dan vierhonderd keer op in binnen- en buitenland, op gerenommeerde straattheaterfestivals, op festivals zoals Pukkelpop, Lowlands, Lokerse Feesten, en op hun thuisfeesten in Gent staan ze nu dagelijks geprogrammeerd.

Wat het precies is valt niet uit te leggen. Op YouTube kijken heeft geen zin, want dat komt niet over: je moet erbij zijn. Als je ze tegen komt denk je in eerste instantie wat een bende onnozelaars zijn dat, maar toch moet al meteen opvallen dat de muziek steengoed in elkaar zit. En als Stefaan, de frontman, zijn mond begint open te doen, dan kan een lach niet lang uitblijven.

Zondagmiddag heb ik ze weer gezien, op straat en weeral voor de derde keer en ik was weer onder de indruk. Als ik op televisie improvisatietheater zie, heb ik moeite het te geloven, maar hij lijkt het te verzinnen waar je bij staat. Het is soms op het randje, misschien voor sommigen er wel eens over, het kan ook ontroerend zijn, maar bovenal is het erg hilarisch. In Vlaanderen trekken ze nu volle zalen met hun theatershow ‘Een dag met Stefaan’. Donderdag 5 januari 2017 staan ze in Terneuzen in het Scheldetheater. Alsjeblieft, ga er heen!

Columns