Volledig scherm
PREMIUM
Maikel Harte. © Joost Hoving

Pattist deed razzia’s op ondergedoken joden, hoe kan je daar nou een park naar vernoemen?

COLUMN MAIKEL HARTEHoe komen ze daar nou bij, om dat het Pattistpark te noemen, weet jij dat?” ,,Geen idee”, zei ik. Ik moest Marieke Menu het antwoord schuldig blijven. Marieke kwam ik tegen op de Axelsestraat in mijn woonplaats Terneuzen, zij was op weg naar haar broer. Ik kwam van m’n werk.

Marieke vertelde me dat haar dementerende moeder sinds kort in de Máxima woont. Dat is een complex in Terneuzen aan de Schelde waar wonen en zorg gecombineerd worden. Dat je in ‘de Máxima’ woont is eigenlijk best een raar zeggen, maar het werd nog gekker op het gebied van namen van wooncomplexen. 

Marieke vertelde dat ze met haar moeder laatst langs de Schelde wandelde en op het bord stuitte waarop reclame werd gemaakt voor een nieuw park aan de dijk met luxe appartementen: Het Pattistpark. Haar moeder mag dan dementerend zijn, met haar langetermijngeheugen is niets mis: de naam Pattist zei haar wel iets, iets van lang geleden, iets met de oorlog.

Eenmaal thuis zocht Marieke het op. Auke Pattist bleek een beruchte Nederlandse oorlogsmisdadiger. Zijn bijnaam was de Beul van Drenthe. Hij deed actief mee aan razzia’s op ondergedoken joden, werd lid van de SS en vocht met de Duitsers mee aan het oostfront. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Intertoys
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Intertoys

  Van de Speelgoedketen Intertoys blijft maar weinig over in Zeeland, het sluit nu ook de vestigingen in Terneuzen, Hulst en Middelburg-Centrum. Wat een kaalslag in de winkelstraten. Ongelofelijk. Zelfs in Sluis, waarvan ik altijd denk dat het daar nog zeven dagen in de week druk is, sluit de winkel. Hoewel er op het ZEP-terrein in Middelburg een vestiging openblijft, sluit in het centrum ook gewoon de winkel, terwijl Middelburg toch de grootste stad van onze provincie is en bovendien een toeristische trekpleister. Als daar al een speelgoedwinkel niet meer te houden is, dan weet ik het ook niet meer.
 2. VVD
  PREMIUM

  VVD

  Hopeloos naïef ben ik. Een paar weken geleden werd ik door een bekende gebeld of ik op wilde treden in het Scheldetheater op een avond met Klaas Dijkhoff. Hij doet op dit moment namelijk een toertje langs de twaalf provincies onder de naam ‘stand-up politics’: hij zelf treedt op, een lokale cabaretier treedt op en er is livemuziek. Ik kreeg daarbij geen enkele restrictie over de grappen, sterker nog: ze mochten juist over Klaas Dijkhoff gaan. Dat vond ik wel sportief en uitdagend en dus stemde ik in.

Columns