Volledig scherm
PREMIUM
Maikel Harte. © Joost Hoving

Pattist deed razzia’s op ondergedoken joden, hoe kan je daar nou een park naar vernoemen?

COLUMN MAIKEL HARTEHoe komen ze daar nou bij, om dat het Pattistpark te noemen, weet jij dat?” ,,Geen idee”, zei ik. Ik moest Marieke Menu het antwoord schuldig blijven. Marieke kwam ik tegen op de Axelsestraat in mijn woonplaats Terneuzen, zij was op weg naar haar broer. Ik kwam van m’n werk.

Marieke vertelde me dat haar dementerende moeder sinds kort in de Máxima woont. Dat is een complex in Terneuzen aan de Schelde waar wonen en zorg gecombineerd worden. Dat je in ‘de Máxima’ woont is eigenlijk best een raar zeggen, maar het werd nog gekker op het gebied van namen van wooncomplexen. 

Marieke vertelde dat ze met haar moeder laatst langs de Schelde wandelde en op het bord stuitte waarop reclame werd gemaakt voor een nieuw park aan de dijk met luxe appartementen: Het Pattistpark. Haar moeder mag dan dementerend zijn, met haar langetermijngeheugen is niets mis: de naam Pattist zei haar wel iets, iets van lang geleden, iets met de oorlog.

Eenmaal thuis zocht Marieke het op. Auke Pattist bleek een beruchte Nederlandse oorlogsmisdadiger. Zijn bijnaam was de Beul van Drenthe. Hij deed actief mee aan razzia’s op ondergedoken joden, werd lid van de SS en vocht met de Duitsers mee aan het oostfront. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Spionage
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Spionage

  We worden bespioneerd, althans dat beweerde van de week het Financieel Dagblad naar aanleiding van een Amerikaanse rechtszaak tussen de Nederlandse chipfabrikant ASML en twee Chinese ex-medewerkers. Zij zouden zo’n 60 gigabyte aan gevoelige gegevens door hebben gespeeld aan XTAL, een nieuw Chinees bedrijf. Het zou gaan om broncodes, e-mails, prijsstrategieën, gebruikshandleidingen en geheime algoritmes. Dit had direct gevolgen, want er werden al snel klanten weggekaapt zoals elektronicagigant Samsung.
 2. Sociale Media
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Sociale Media

  Sociale media, het is een vloek en een zegen. Voor mensen met veel volgers kan het een zegen zijn, omdat je met één boodschap een groot publiek bereikt. Zo riep Claudia de Breij van de week haar volgers op Instagram op weg te blijven bij een aantal hotels die in handen zijn van de sultan van Brunei. In Brunei komt wetgeving die het mogelijk maakt de doodstraf op te leggen voor ‘delicten’ als overspel en seks tussen homoseksuelen. Ze staat daarin overigens niet alleen, ook George Clooney en Elton John deden een soortgelijke oproep. Terecht.

Columns