Volledig scherm

Hillary

Donald Trump domineert het nieuws op dit moment. In de kranten en op televisie: het gaat maar over één iemand: Donald Trump. En Hillary? Die zien we niet meer.

Hoe zou het met haar zijn? Een zekere overwinning is een onverwachte nederlaag geworden. Ze is nu 69, misschien dat er nog een biografie komt om nog één keer te cashen, maar verder zal het werkzame leven er wel opzitten. Daar zit ze dan, met Bill naast haar op de bank.

Als het in de campagne over Hillary ging, ging het altijd meteen over Bill. Ik ben natuurlijk helemaal geen Amerika-deskundige, maar ik had steeds weer het idee dat Republikeinse kiezers veel meer iets tegen Bill Clinton hadden dan tegen Hillary. Bill pleegde ooit meineed door onder ede te verklaren dat hij geen seksuele relatie met Monica Lewinsky had gehad en dat nemen veel Amerikanen hem kennelijk nog steeds kwalijk.

Tegenover Hillary zal hij ook wel gelogen hebben. Zou ze nu wel eens denken dat ze beter van hem had kunnen scheiden? Dat ze beter haar eigen weg had kunnen gaan. Na die hele affaire is het leven in een razend tempo verder gegaan. Ze zal weinig tijd hebben gehad om er over na te denken.

Zij werd minister van Buitenlandse Zaken, always on the road dus, en zal dus ook weinig tijd met hem hebben doorgebracht. Maar nu, na een slopende campagne, terwijl ze allebei geen officiële baan meer hebben en ze samen op de bank zitten, ben ik benieuwd wat er door haar heen gaat.

Zodra ze de televisie aanzet, de krant openslaat, het internet opgaat, ziet ze Donald Trump, de man die haar maandenlang belachelijk probeerde te maken en haar zelfs wil laten opsluiten; zodra ze wakker wordt, naast zich kijkt of het huis doorloopt ziet ze Bill, die man die haar jarenlang bedroog. Er zijn er die voor minder doordraaien. Ik kan haar maar één advies geven: draai een plaat van Leonard Cohen, betere troostmuziek is er niet.

Columns