Volledig scherm
Maikel Harte. © Peter Nicolai

Festivals

COLUMN MAIKEL HARTEVorige week las ik in deze krant een interview met Jan Smeets, de festivaldirecteur van Pinkpop. Smeets vertelde dat de gages van internationale artiesten steeds verder oplopen waardoor het ieder jaar moeilijker wordt om ze naar Pinkpop te halen, terwijl het publiek wel iedere keer weer toppers verwacht. Datzelfde probleem hebben volgens mij ook de regionale festivals. 

Het gaat dan weliswaar niet om de miljoenen die Pinkpop moet betalen, maar voor een beetje band ben je al snel hetzelfde kwijt als voor een nieuwe auto. Ik snap het ook wel, artiesten moeten het niet meer hebben van de platenverkoop, ze moeten het puur van de optredens hebben en het festivalseizoen duurt maar even. Tot voor kort was ik alleen maar bezoeker van festivals en sta je niet stil bij de organisatie. 

Dat is sinds vorig jaar anders. Wat het eenmalige reünieconcert van mijn ouwe bandje de Lamaketta’s zou worden, werd Festival de Ballade en dat smaakte al direct naar meer. De locatie (’t Kopje van Kanada aan de Westerschelde), het publiek, de sfeer, het vroeg om een vervolg. 

En dus doen we het begin juli weer. Maar als ik nu zie wat een moeite het kost om een programma rond te krijgen, dan neem ik een diepe buiging voor al die festivals in de streek. Graauwrock, Klomppop, Weitjerock, Vestrock en er zullen er nog zijn, ze doen het al jaren fantastisch. 

Vooral wat Vestrock doet vind ik ongelofelijk knap: Die hadden al Anouk, Racoon, Kensington maar ook het Amerikaanse Limp Bizkit. Daar droomt menig festival van. Maar zo heeft ook ieder festival weer zijn eigen charme. 

Laat ons maar Kapitein Rooibos zingen met de Lamaketta’s en wij zijn blij in ieder geval blij sowieso dit jaar The Kik en de Edwin Evers Band te mogen verwelkomen. Al durven we ook internationaal te dromen…. 

Elvis op de Ballade, dat zou nog eens fantastisch zijn..

… En zeg niet tegen mij dat-ie dood is..

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Spionage
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Spionage

  We worden bespioneerd, althans dat beweerde van de week het Financieel Dagblad naar aanleiding van een Amerikaanse rechtszaak tussen de Nederlandse chipfabrikant ASML en twee Chinese ex-medewerkers. Zij zouden zo’n 60 gigabyte aan gevoelige gegevens door hebben gespeeld aan XTAL, een nieuw Chinees bedrijf. Het zou gaan om broncodes, e-mails, prijsstrategieën, gebruikshandleidingen en geheime algoritmes. Dit had direct gevolgen, want er werden al snel klanten weggekaapt zoals elektronicagigant Samsung.
 2. Sociale Media
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Sociale Media

  Sociale media, het is een vloek en een zegen. Voor mensen met veel volgers kan het een zegen zijn, omdat je met één boodschap een groot publiek bereikt. Zo riep Claudia de Breij van de week haar volgers op Instagram op weg te blijven bij een aantal hotels die in handen zijn van de sultan van Brunei. In Brunei komt wetgeving die het mogelijk maakt de doodstraf op te leggen voor ‘delicten’ als overspel en seks tussen homoseksuelen. Ze staat daarin overigens niet alleen, ook George Clooney en Elton John deden een soortgelijke oproep. Terecht.
 1. Intertoys
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Intertoys

  Van de Speelgoedketen Intertoys blijft maar weinig over in Zeeland, het sluit nu ook de vestigingen in Terneuzen, Hulst en Middelburg-Centrum. Wat een kaalslag in de winkelstraten. Ongelofelijk. Zelfs in Sluis, waarvan ik altijd denk dat het daar nog zeven dagen in de week druk is, sluit de winkel. Hoewel er op het ZEP-terrein in Middelburg een vestiging openblijft, sluit in het centrum ook gewoon de winkel, terwijl Middelburg toch de grootste stad van onze provincie is en bovendien een toeristische trekpleister. Als daar al een speelgoedwinkel niet meer te houden is, dan weet ik het ook niet meer.
 2. VVD
  PREMIUM

  VVD

  Hopeloos naïef ben ik. Een paar weken geleden werd ik door een bekende gebeld of ik op wilde treden in het Scheldetheater op een avond met Klaas Dijkhoff. Hij doet op dit moment namelijk een toertje langs de twaalf provincies onder de naam ‘stand-up politics’: hij zelf treedt op, een lokale cabaretier treedt op en er is livemuziek. Ik kreeg daarbij geen enkele restrictie over de grappen, sterker nog: ze mochten juist over Klaas Dijkhoff gaan. Dat vond ik wel sportief en uitdagend en dus stemde ik in.

Columns