Volledig scherm
Maikel Harte. © Peter Nicolai

Festivals

COLUMN MAIKEL HARTEVorige week las ik in deze krant een interview met Jan Smeets, de festivaldirecteur van Pinkpop. Smeets vertelde dat de gages van internationale artiesten steeds verder oplopen waardoor het ieder jaar moeilijker wordt om ze naar Pinkpop te halen, terwijl het publiek wel iedere keer weer toppers verwacht. Datzelfde probleem hebben volgens mij ook de regionale festivals. 

Het gaat dan weliswaar niet om de miljoenen die Pinkpop moet betalen, maar voor een beetje band ben je al snel hetzelfde kwijt als voor een nieuwe auto. Ik snap het ook wel, artiesten moeten het niet meer hebben van de platenverkoop, ze moeten het puur van de optredens hebben en het festivalseizoen duurt maar even. Tot voor kort was ik alleen maar bezoeker van festivals en sta je niet stil bij de organisatie. 

Dat is sinds vorig jaar anders. Wat het eenmalige reünieconcert van mijn ouwe bandje de Lamaketta’s zou worden, werd Festival de Ballade en dat smaakte al direct naar meer. De locatie (’t Kopje van Kanada aan de Westerschelde), het publiek, de sfeer, het vroeg om een vervolg. 

En dus doen we het begin juli weer. Maar als ik nu zie wat een moeite het kost om een programma rond te krijgen, dan neem ik een diepe buiging voor al die festivals in de streek. Graauwrock, Klomppop, Weitjerock, Vestrock en er zullen er nog zijn, ze doen het al jaren fantastisch. 

Vooral wat Vestrock doet vind ik ongelofelijk knap: Die hadden al Anouk, Racoon, Kensington maar ook het Amerikaanse Limp Bizkit. Daar droomt menig festival van. Maar zo heeft ook ieder festival weer zijn eigen charme. 

Laat ons maar Kapitein Rooibos zingen met de Lamaketta’s en wij zijn blij in ieder geval blij sowieso dit jaar The Kik en de Edwin Evers Band te mogen verwelkomen. Al durven we ook internationaal te dromen…. 

Elvis op de Ballade, dat zou nog eens fantastisch zijn..

… En zeg niet tegen mij dat-ie dood is..

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Brexit
  PREMIUM
  column maikel harte

  Brexit

  Het was een tijdje onder sommige politici best populair om te roepen dat je de EU maar beter kon verlaten. Niet alleen in Nederland, maar in meer Europese landen. Door het aantrekken van de economie en natuurlijk vooral door dat gedoe in Groot-Brittannië is het nauwelijks nog een issue. De Brexit is uitgelopen op een farce. Het enige leuke eraan is dat de voorzitter van het Britse Lagerhuis John Bercow met zijn charismatische manier van voorzitten hilarische televisie oplevert.
 2. Kerst
  PREMIUM
  column maikel harte

  Kerst

  Kerst staat weer voor de deur. Dat zijn spannende dagen. Dat het zo spannend kan zijn dat mensen er zelfs een hartaanval van kunnen krijgen, wist ik niet. Toch las ik een artikel over een Zweeds onderzoek waaruit zou blijken dat op kerstavond mensen 37 procent meer kans hebben op een hartaanval. Nu weet ik dat kerst bij sommigen stress oplevert, maar een hartaanval? Ik vraag me bovendien af of je Zweden gelijk kan trekken met Nederlanders. Als ze daar op kerstavond elkaar een Ikea-kast cadeau doen, kan ik me wel voorstellen dat je het aan je hart krijgt. ,,Alsjeblieft, dit jaar krijg je de IDÅSEN, een kast met lades én deurtjes.”

Columns