Volledig scherm
Maikel Harte. © Peter Nicolai

Festivals

COLUMN MAIKEL HARTEVorige week las ik in deze krant een interview met Jan Smeets, de festivaldirecteur van Pinkpop. Smeets vertelde dat de gages van internationale artiesten steeds verder oplopen waardoor het ieder jaar moeilijker wordt om ze naar Pinkpop te halen, terwijl het publiek wel iedere keer weer toppers verwacht. Datzelfde probleem hebben volgens mij ook de regionale festivals. 

Het gaat dan weliswaar niet om de miljoenen die Pinkpop moet betalen, maar voor een beetje band ben je al snel hetzelfde kwijt als voor een nieuwe auto. Ik snap het ook wel, artiesten moeten het niet meer hebben van de platenverkoop, ze moeten het puur van de optredens hebben en het festivalseizoen duurt maar even. Tot voor kort was ik alleen maar bezoeker van festivals en sta je niet stil bij de organisatie. 

Dat is sinds vorig jaar anders. Wat het eenmalige reünieconcert van mijn ouwe bandje de Lamaketta’s zou worden, werd Festival de Ballade en dat smaakte al direct naar meer. De locatie (’t Kopje van Kanada aan de Westerschelde), het publiek, de sfeer, het vroeg om een vervolg. 

En dus doen we het begin juli weer. Maar als ik nu zie wat een moeite het kost om een programma rond te krijgen, dan neem ik een diepe buiging voor al die festivals in de streek. Graauwrock, Klomppop, Weitjerock, Vestrock en er zullen er nog zijn, ze doen het al jaren fantastisch. 

Vooral wat Vestrock doet vind ik ongelofelijk knap: Die hadden al Anouk, Racoon, Kensington maar ook het Amerikaanse Limp Bizkit. Daar droomt menig festival van. Maar zo heeft ook ieder festival weer zijn eigen charme. 

Laat ons maar Kapitein Rooibos zingen met de Lamaketta’s en wij zijn blij in ieder geval blij sowieso dit jaar The Kik en de Edwin Evers Band te mogen verwelkomen. Al durven we ook internationaal te dromen…. 

Elvis op de Ballade, dat zou nog eens fantastisch zijn..

… En zeg niet tegen mij dat-ie dood is..

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mark
  PREMIUM
  COLUMN MAIKEL HARTE

  Mark

  Ieder jaar help ik rond Pasen een skelterrace te organiseren in Oud-Terneuzen, het is een ludieke verwijzing naar de Vliegende Hollander die ooit op paaszondag Terneuzen verliet. Het is vooral erg grappig en het draait om de gezelligheid, maar zoals zo vaak wakkert het feit dat mensen iets kunnen winnen, al is het maar een beker, toch een bepaald fanatisme aan. Dat zie ik bij mezelf en dat zie ik bij anderen. Ik geniet daarvan. Dat heeft ervoor gezorgd dat je zoiets onbenulligs als een skelterrace de laatste jaren niet meer zomaar wint. Daar moet je fit en slim voor zijn.
 2. Party
  PREMIUM
  column maikel harte

  Party

  Of ik op wilde treden op de Gender Reveal Party van hun zoon? Op de wat? Ik wist niet wat ik las. Het mailtje lezende kwam ik er achter wat de bedoeling was. Het ging om een opa en oma in spe die hun eerste klein kind verwachtten en een optreden van mij aan hun zoon en schoondochter cadeau wilden doen. Hun zoon en schoondochter zouden namelijk een feestje gaan geven ter ere van de bekendmaking van het geslacht (dat heet dus een ‘gender reveal party’). Het zou volgens hen leuk zijn als ik dat kwam opleuken met liedjes en anekdotes, want ik was tenslotte ook vader.

Columns