Volledig scherm

Column: Is dit om de AOW-leeftijd op 67 te kunnen houden?

Laatst kwam ik een vriend tegen die net bij zijn moeder in het rusthuis was geweest. Z’n moeder, Nel, ken ik ook, als kind kwam ik er thuis. Hij was er ontdaan van.

Nel was inmiddels éénennegentig en ze had aan hem gevraagd waar ze nu eigenlijk nog voor leefde. Haar wereldje was klein geworden. Het bestreek niet meer dan de paar vierkante meter van haar kamer en de televisie. Lezen kon ze eigenlijk niet meer, tot een paar jaar geleden breidde ze nog sokken en sjaals, maar haar vingers hadden het opgegeven, en dus stond tegenwoordig de hele dag de televisie aan.

Hij probeert er wel een paar keer per week langs te gaan, te meer omdat zijn broer Ron in de Randstad woont en slechts sporadisch de oversteek waagt. De vraag van zijn moeder waar ze nu nog voor leefde had hem van slag gemaakt. "Voor mij en m’n broer natuurlijk en de kleinkinderen”, had hij geantwoord. Ze had eens gezucht en vooral verzucht dat iedereen zijn eigen leven had en dat het leven van haar eigenlijk wel klaar was.

Van de week kwamen de plannen naar buiten voor een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken dat ouderen hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen, omdat ze vinden dat hun leven voltooid is. Onder strikte voorwaarden uiteraard en dus niet omdat sprake is van ondraaglijk lijden, maar plat gezegd omdat een oudere vindt dat zijn of haar leven erop zit. In eerste instantie schrok ik toch even.

Als de politiek met zo’n voorstel komt, denk je toch dat er meer achter zit. Is dit niet een verkapte bezuinigingsmaatregel om de kosten voor de ouderenzorg in de hand te houden? Is dit om de AOW-leeftijd op 67 te kunnen houden? Wat is de volgende stap? Een maximumleeftijd? Ach, m’n argwaan is eigenlijk wel al weg. Als ik er langer over nadenk en ik denk aan Nel, is het misschien nog niet zo’n verkeerd idee.

Columns