Volledig scherm
© Joost Hoving

Blunder

column Maikel HarteTjonge, ik had echt verwacht dat de provincie op z’n kop zou staan na het advies van het ZB Planbureau aan de provincie om voorzieningen voortaan alleen nog in Middelburg en Vlissingen te concentreren. Behalve burgemeester Lonink van Terneuzen hoor ik er echter niemand over en dat verbaast me. Vooral omdat het onderzoek waarop dat advies is gebaseerd niet deugt. 

Afgelopen dinsdag overhandigde het ZB Planbureau een rapport aan gedeputeerde Van der Maas waarin werd gesteld dat er in acht jaar tijd een massale leegloop op het Zeeuwse platteland had plaatsgevonden. Er zouden 28.000 inwoners (!) het Zeeuwse platteland hebben verlaten, Zeeuwse steden zouden met 37% zijn gegroeid. Een dag later bleek in deze krant dat het om fakenews ging: De definitie van een stedelijk gebied was in 2015 veranderd. Daar waar bijvoorbeeld Arnemuiden tot 2015 werd aangemerkt als dorp, wordt het sindsdien als stedelijk gebied beschouwd. 

De ‘ware leegloop’ van het Zeeuwse platteland bestaat dus alleen op papier. Een massale trek naar de steden is er nooit geweest. De inwoners van allerlei Zeeuwse dorpen woonden in 2015 van de een op andere dag niet meer op het Zeeuwse platteland. Ze hoefden daarvoor niet eens te verhuizen. Het ZB Planbureau dacht dat ze wel verhuisd waren. Dat mag je echt een enorme blunder noemen. Als je even logisch nadenkt dan weet je dat zo’n massale volksverhuizing nooit heeft plaatsgevonden. 

Burgemeester Lonink kraakt nu vooral terecht het advies af om voorzieningen in “Vlisburg” te concentreren, maar het ZB Planbureau zou wel wat meer het boetekleed aan mogen trekken. En ik mis vooral een geluid van andere Zeeuwse bestuurders en politici in de rest van Zeeland. Als een door de provincie gesubsidieerd onderzoeksbureau verstrekkende adviezen geeft op basis van onderzoeksgegevens die flagrante blunders bevatten dan mogen die wel wat meer van zich afbijten. Een beetje meer stadse mentaliteit graag!

,,28.000(!) Zeeuwen zouden het platteland hebben verlaten’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns