Volledig scherm

Zomertip

Graag attendeer ik u op dé uitvinding van dit moment: de podcast. Ik ben al mijn hele leven een trouwe radioluisteraar, maar sinds kort consumeren mijn oren bijna alleen nog maar podcasts. Het grote voordeel is dat ik precies kan luisteren wat ik wil. Want ja, ik ben een hartstochtelijk liefhebber van het radioprogramma De taalstaat, maar De sportzomer kan me gestolen worden.

Ik luisterde altijd graag naar het geschiedenisprogramma OVT op Radio1, maar ik wil vaak meer weten over de besproken onderwerpen - meer achtergrond, meer informatie over de manier waarop onderzoek gedaan is. In die lacune voorziet de podcast uitstekend.

Een podcast is eigenlijk gewoon een radioprogramma dat je downloadt. Zo had ik vorige zomer een kleine Charles Manson-obsessie. Ik las alle klassiekers met betrekking tot deze beruchte crimineel (Het schervengericht, Helter Skelter) maar ik wilde méér weten.

En dus luisterde ik naar meer dan 15 uur geschiedenispodcasts genaamd You Must Remember This, over het Hollywood van eind jaren ‘60 en de manier waarop de moorden van de Manson-discipelen het zelfbeeld van de Hollywood-elite bepaalde.

Als ik behoefte heb mijn feministische inborst te voeden luister ik naar Stuff Mom Never Told You of Guys We Fucked. Voor prachtige verhalen ga ik naar Invisibilia en This American Life.

Ook in Nederland worden geweldige programma’s gemaakt: ik ben vooral fan van de podcasts van de VPRO. Een podcast download je op je tablet, telefoon of MP3-speler en luister je af waar en wanneer je wil. Op het strand bijvoorbeeld, om de herrie van je medemens niet te hoeven horen. In het vliegtuig, om de doodsangst enigszins te bezweren. Maar ook tijdens het schoonmaken, om ook je hersens nog wat te doen te geven. Het moge duidelijk zijn, mijn tip voor deze zomer is: de podcast!

Columns