Volledig scherm

Wonderlijk

Er speelde deze week een belangrijke kwestie voor de vrouwenrechten in de wereld. De Verenigde Naties benoemden een honorair ambassadeur voor de rechten van vrouwen en meisjes. Niemand minder dan de stripfiguur Wonder Woman zal zich de komende tijd gaan inzetten voor de emancipatie.

Je zou dit kunnen afdoen als een grap. Een komische noot in het normaal zo serieuze nieuws over de VN. Zo was Winnie de Pooh de ambassadeur voor de Internationale Vriendschapsdag. Maar daar is deze zaak mij te belangwekkend voor: me dunkt dat er nog veel gedaan kan worden voor vrouwen.

De kritiek op de benoeming van Wonder Woman richtte zich voornamelijk op haar uiterlijk. Dat feit op zich is natuurlijk al misogyn. Waarom zou je de wereld niet kunnen redden met grote borsten en wapperende haren? Het is net zo belachelijk haar hierom te prijzen als het is om haar hierom uit te sluiten. Wat mij echter werkelijk tegenstaat, is het feit dat Wonder Woman NIET ECHT is. Een ambassadeur moet een rolmodel zijn, iemand waaraan je je kunt spiegelen. Laatst kwam ik een foto van president Obama en een klein donker jongetje tegen. Tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis vertelde het jongetje dat hij het zich niet kon voorstellen dat iemand met net zulk kroeshaar als hij president zou kunnen zijn. Obama buigt voorover en laat hem zijn haar voelen.

Dat is de kracht van een rolmodel. Dat je aan het haar kunt voelen, je kunt spiegelen aan wat iemand bereikt heeft, wetende dat die persoon in wezen niet significant anders is dan jij. En daarom heb ik moeite met Wonder Woman als ambassadeur. Niet omdat ze een pittig pakje draagt (ik ben groot voorstander van pittige pakjes), maar omdat in dat pittige pakje geen mens van vlees en bloed zit. Een paar rake penseelstreken, daar moeten wij vrouwen het mee doen…

Columns