Vuile handen

Column Maan LeoDe beroemde en inmiddels ook enigszins beruchte dichter Lucebert zei ooit: 'Ik geloof niet dat iemand die bij zinnen is en de wereld helder beziet, een vrolijke kijk op het mensdom kan hebben.' 

Inmiddels weten we dat deze onbetwiste poëtische ster een tijdlang 'fout' is geweest in de oorlog. Even een dwaalster dus. Niet zo onbetwist dus. Hoe dan ook, hij had gelijk met zijn weinig opgetogen kijk op het mensdom, op al die domme mensen die onze planeet (ook een dwaalster) bevolken. Dat blijkt immers steeds duidelijker nu er elke week karrenvrachten schuldigen naar het schavot worden gereden. 

Geen enkel illuster of onkreukbaar geacht heerschap lijkt hieraan te ontsnappen. Regisseurs, acteurs, kunstenaars, stadhouders, ontwikkelingswerkers, boeddhisten - allemaal gaan ze voor de bijl. Veroordeeld omdat er bloed of sperma aan hun handen bleek te kleven.

Al deze ontmaskeringen leiden tot onthutsende conclusies. Zoals: De wereld is volkomen verdorven. Niemand handelt te goeder trouw. Achterdocht koesteren is het verstandigste wat je kunt doen. Waar je ook je vinger op drukt, overal welt pus op. Vuile handen maken hoort erbij. Enzovoorts. 

Volledig scherm
© Joost Hoving

Maar kun je met zo'n wereldbeeld nog wel normaal functioneren? Kun je dan überhaupt nog een onbekommerd moment ervaren? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Ik vermoed dat je dan alleen nog maar beren op de weg ziet opduiken en valkuilen ín die weg vreest. Met als gevolg een verlammende angst. 

Maar wat dan, moet je dan maar doen alsof je neus bloedt? Dit dilemma hield mij enige nachten wakker. Uiteindelijk heb ik een reddende gedachte gevonden: vrouwen hebben beduidend minder vaak vuile handen. Letterlijk en figuurlijk. Hún handen kun je meestal wel schudden zonder bang te hoeven zijn dat je in de bosjes wordt getrokken of vuil op je huid krijgt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tegelklucht
  PREMIUM
  COLUMN MAAN LEO

  Tegel­klucht

  Eigenlijk was het idee zelf al behoorlijk beroerd. Om fietsers te weren voor de Albert Heijn besloot de gemeente Middelburg het hele gebied met zwart-witte strepen te bestraten; een zebrapad XXL. Het probleem zit ’m al in het woord: zebraPAD. Voetgangers hebben daar voorrang, omdat het een specifiek pad is. Als je er een hele straat mee bedekt, is het gewoon een zwart-witte straat. Afijn, als dit het enige probleem was op de Middelburgse Pottenbakkerssingel, dan had ik er geen column over hoeven schrijven.
 2. Engste man
  PREMIUM
  COLUMN

  Engste man

  Er zijn best veel enge mannen op deze wereld. Tirannen als Kim Jung-un. Gladjakkers als Richard Branson. Goeroes als Bhagwan. Engerds die hors categorie zijn, zoals Donald Trump. Ook in Nederland ontbreekt het niet aan enge mannen. Zo krijg ik altijd lichte uitslag van Thierry Baudet en zou ik er wat voor geven als Youp van ‘t Hek er voortaan het zwijgen toe doet. Maar de allerengste man van Nederland is zonder enige twijfel Erik Scherder, de hyperactieve neuropsycholoog die nogal eens aanschuift bij De Wereld Draait Door.

Columns