Volledig scherm

Volksaard

Over het algemeen ben ik een verstokt liefhebber van papier. Van papieren boeken en papieren agenda’s en papieren kerstkaarten en papieren kranten en papieren uitnodigingen. Maar ik maak graag een uitzondering voor de website van de PZC.

De laatste tijd ben ik namelijk een heuse fan van het item ‘Meest gelezen op www.pzc.nl’. Daar kun je op elk moment van de dag zien welke artikelen het meest gelezen zijn. Ik probeer er trends in te ontdekken. Zo zijn het opvallend vaak verkeersgerelateerde berichten. Auto-ongelukken, snelheidscontroles, afgesloten of juist geopende wegen, tankers die vlotgetrokken worden en natuurlijk het immer terugkerende voetveer bij Breskens.

Daarnaast houdt de Zeeuw duidelijk van het kleine leed: een ruzie tussen campinghouders, een familie die uit huis wordt gezet, een restaurant dat failliet gaat. Enige trots op de eigen provincie is hem ook niet vreemd: als een mede-Zeeuw iets buiten Zeeland bereikt heeft, staat zo’n bericht zonder uitzondering in de top 5.

Zou je hieraan de Zeeuwse volksaard kunnen aflezen? Ik weet het niet. Als iemand mij naar de Zeeuwse volksaard vraagt, verwijs ik altijd naar het groepje bejaarde mannetjes dat op donderdag steevast voor het Babbelaarswinkeltje op de Markt in Middelburg staat. Urenlang staan ze daar te smoezen. Ze hebben het best goed voor elkaar, deze mannetjes, ingepakt in hun donsjacks en gepantserd met zonnebrillen. Als er iemand langskomt die een beetje uit de toon valt, zeg een jonge vrouw met rode haren, ditto lippenstift en een felgroene jurk, dan zeggen ze net een beetje te luid tegen elkaar: ‘Nou, nou, nou’. Dat zinnetje, op die plek, dat ge-nounounou, dát is volgens mij hét prototype van de Zeeuwse volksaard. Zelfs de meest gelezen berichten op de website van de PZC kunnen daar niet aan tippen!

  1. Verdronken (2)

    Verdronken (2)

    Ik was dus in het Verdronken Land van Saeftinghe (zie column vorige week). Ik, met mijn laarzen en mijn echtgenoot. Afgezien van een verdwaald schaap en onzichtbare vogels waren we alleen daar. Bang dat wij ook zouden verdwalen waren we echter niet. Daarvoor behoedden ons immers de witgestipte routepaaltjes. Nee, woest avontuurlijk was het echt niet hier. We hadden ons weer wat te veel voorgesteld van de werkelijkheid. Alleen de gedachte dat zich onder onze voeten complete dorpen bevonden zorgde voor enige opwinding.

Columns