Volledig scherm

Sispolitiek

De gemeente Amsterdam wil een verbod op sissen naar vrouwen. Middels een ‘sisverbod’ moet straatintimidatie worden tegengegaan. Bij een overtreding kan de boete oplopen tot 4100 euro en de gemeente kan meteen ingrijpen zonder dat een slachtoffer aangifte hoeft te doen.

De eerste reacties op het sisverbod waren opvallend genoeg van vrouwen. Vrouwen die trots melden dat ze nafluiten juist zien als compliment. Later voegden ook verontwaardige mannen zich bij dit koor. Mogen zij geen enkele vrouw meer aanspreken? En hoe kunnen ze nou weten wat vrouwen als intimiderend ervaren? Waar eindigt goedmoedige interactie en begint intimidatie?

De kritiek richt zich ook op de juridische uitvoerbaarheid. Het is niet aan gemeenten om wetten te maken die de vrijheid van meningsuiting beperken. Amsterdam moet dit dus in de Algemene Plaatselijke Verordening inpassen, wat wettelijk dubieus is. Daarnaast vragen critici zich af hoe dit ooit gecontroleerd kan worden. De term ‘sisverbod’ is ook nogal vertekenend: sissen blijkt bij navraag helemaal niet onder het geplande verbod te vallen. Pas bij spugen of handtastelijkheden kan de gemeente in actie komen.

Het moge duidelijk zijn dat dit Amsterdamse plan vooral symboolpolitiek is. En precies omdat het symboolpolitiek is, ben ik hier zo blij mee. Het is hoog tijd dat vrouwen die zich onveilig voelen op straat serieus genomen worden. Dat duidelijk gemaakt wordt dat elke vorm van intimidatie, zelfs al betreft het zogenaamd onschuldig sissen, een aantasting is van het publieke domein van ons vrouwen.

Dat men niet langer ‘het zijn maar jongens’ zegt maar erkent wat een impact het heeft om telkens weer geconfronteerd te worden met straatintimidatie. Juist omdat het een symbool is van deze erkenning, is dit plan zo belangrijk. Leve de symboolpolitiek!

Columns