Volledig scherm

Plenty

Er is iets mis met mij. Toen een collega van de financiële afdeling mij laatst naar een declaratie vroeg, gaf ik onwillekeurig een wel heel exotisch antwoord: ‘I got plenty of nothing, nothing’s plenty for me!’

Hij keek me verward aan, waarna ik snel op zoek ging naar het bewuste bonnetje. Toen ik ’s avonds naast mijn teerbeminde in de armen van Morpheus wegsoesde, informeerde hij wat ik toch aan het neuriën was. En toen vrienden mij later vroegen hoe het in Middelburg ging, dook dit mysterieuze melodietje opnieuw op in mijn hoofd.

Ik ben bekend met het principe van de oorwurm, een deuntje dat maar niet verdwijnen wil, maar dit is wel erg extreem. Meestal zijn oorwurmen bekende liedjes of effectieve reclamewijsjes. Maar ik had geen flauw idee waar deze hardnekkige melodie vandaan kwam. Na enig google-werk bleek dat het niet een overblijfsel uit mijn Kinderen voor Kinderen-jeugd of de zoveelste verzekeringsmaatschappijcommercial was die zich aan mij opdrong. Nee, het gaat hier om het nummer ‘I got plenty of nothing’ uit de Gershwin-opera Porgy and Bess. Leuk, maar hoe was deze klassieker als een herfstblad mijn hoofd binnengedwarreld?

Ik ben het gaan bijhouden. Vooral rond kwart voor het hele uur was het raak. En toen begon het mij te dagen. Het was niet de geest van Gershwin die aan mij verscheen. Evenmin betrof het een boodschap van het universum dat ik een simpeler leven moet gaan leiden. Nee, de schuldige is Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg. Of nou ja, de klokkenist die vermoedelijk indirect in zijn dienst staat. Wat blijkt: de Lange Jan, de meest glorieuze toren van Middelburg, heeft nieuwe deuntjes gekregen. En elk uur om kwart voor, speelt-ie de Gershwin-klassieker. En dus ben ik ertoe veroordeeld de komende tijd te zingen: ‘I got plenty of nothing’!

Columns