Volledig scherm
PREMIUM
Maan Leo © Joost Hoving

Natuur

De Boekenweek begint morgen en het thema is dit jaar ‘natuur’. Nou snap ik wel dat de Boekenweek een breed thema moet hebben waar iedere suffige bibliothecaris mee uit de voeten kan. Maar op het eerste gezicht is natuur een tamelijk bloedeloos thema. Volgens mij is de natuur pas echt interessant als de mens zich erin mengt.

Denk bijvoorbeeld aan de huidige obsessie met alles wat ‘echt’ en ‘natuurlijk’ is. Natuurlijk eten. Natuurlijke huidverzorging. Het is een ware hype en een prachtige illusie. Als het maar natuurlijk is, dan is het goed, houden de vrije-schoolmoeders en groene Instagrammeisjes zichzelf voor. We praten nog wel verder als u volgepompt met slangengif in een bad brandnetels ligt te kauwen op een hete peper. Maakt u zich geen zorgen mevrouwtje, het is allemaal NATUURLIJK.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Treurbuisdilemma
    PREMIUM
    COLUMN MAAN LEO

    Treurbuis­di­lem­ma

    Ik ben twee maanden geleden verhuisd. Een uitgelezen moment om al mijn bezittingen eens kritisch te evalueren. Tien vuilniszakken kleding sleepte ik naar het Leger des Heils en een collega is een integrale pannenset rijker. Eén object dat deze schifting niet overleefde, was mijn tv. Maandenlang al toonde hij zijn flakkerende tronie nog maar zelden aan mij. Die paar keer dat hij mij toch meende te moeten aangapen, kon ik mijn frustratie over de overdaad aan reclame en de compleet onterecht bekende Nederlanders amper beteugelen. Het is natuurlijk ook gewoon een onooglijk object. Om een lang verhaal kort te maken: mijn nieuwe stulpje is tv-loos.

Columns