Volledig scherm
PREMIUM
Maan Leo © Joost Hoving

Natuur

De Boekenweek begint morgen en het thema is dit jaar ‘natuur’. Nou snap ik wel dat de Boekenweek een breed thema moet hebben waar iedere suffige bibliothecaris mee uit de voeten kan. Maar op het eerste gezicht is natuur een tamelijk bloedeloos thema. Volgens mij is de natuur pas echt interessant als de mens zich erin mengt.

Denk bijvoorbeeld aan de huidige obsessie met alles wat ‘echt’ en ‘natuurlijk’ is. Natuurlijk eten. Natuurlijke huidverzorging. Het is een ware hype en een prachtige illusie. Als het maar natuurlijk is, dan is het goed, houden de vrije-schoolmoeders en groene Instagrammeisjes zichzelf voor. We praten nog wel verder als u volgepompt met slangengif in een bad brandnetels ligt te kauwen op een hete peper. Maakt u zich geen zorgen mevrouwtje, het is allemaal NATUURLIJK.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tegelklucht
  PREMIUM
  COLUMN MAAN LEO

  Tegel­klucht

  Eigenlijk was het idee zelf al behoorlijk beroerd. Om fietsers te weren voor de Albert Heijn besloot de gemeente Middelburg het hele gebied met zwart-witte strepen te bestraten; een zebrapad XXL. Het probleem zit ’m al in het woord: zebraPAD. Voetgangers hebben daar voorrang, omdat het een specifiek pad is. Als je er een hele straat mee bedekt, is het gewoon een zwart-witte straat. Afijn, als dit het enige probleem was op de Middelburgse Pottenbakkerssingel, dan had ik er geen column over hoeven schrijven.
 2. Engste man
  PREMIUM
  COLUMN

  Engste man

  Er zijn best veel enge mannen op deze wereld. Tirannen als Kim Jung-un. Gladjakkers als Richard Branson. Goeroes als Bhagwan. Engerds die hors categorie zijn, zoals Donald Trump. Ook in Nederland ontbreekt het niet aan enge mannen. Zo krijg ik altijd lichte uitslag van Thierry Baudet en zou ik er wat voor geven als Youp van ‘t Hek er voortaan het zwijgen toe doet. Maar de allerengste man van Nederland is zonder enige twijfel Erik Scherder, de hyperactieve neuropsycholoog die nogal eens aanschuift bij De Wereld Draait Door.

Columns