Volledig scherm

Meningen

Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. Ik ben nog steeds niet helemaal bijgekomen van het nieuws: ik geloof dat ik alle traditionele fases van de rouwverwerking heb doorlopen!

Mijn eerste reactie was ontkenning. Dit moest toch wel een grap zijn?! Die slimme Zweedse mannen hadden ons in het ootje genomen. Toen bleek dat het echt waar was, kwam de boosheid. Als Dylan de Nobel voor Literatuur kan krijgen, dan zou ik graag de groenteboer willen voordragen voor de economieprijs. Hij heeft immers elke avond een kloppende kas. En juffrouw Lies die zorgt dat haar kinderen geen ruzie maken: laten we haar de vredesprijs geven. Mijn apotheker gaf mij laatst een goede tip voor een lippenbalsem: hup, schenk die vent de geneeskundetrofee!

Na mijn woede schakelde ik over op de vechtmodus: ik heb al mijn collega’s lastig gevallen met vurige betogen. Ik heb vol overgave alle kritische berichten op Facebook geliked. In de trein raakte ik verwikkeld in een onstuimige discussie met een willekeurige vreemdeling. Helaas, mijn strijd mocht niet baten. Dus toen kwam de depressie. Heeft het eigenlijk nog wel zin om boeken te schrijven? Het moge duidelijk zijn dat zelfs de hypertraditionele Zweedse Academie het boek als medium heeft afgeschreven. En dat terwijl ik elke avond weer achter mijn pc kruip om aan een roman te werken, een ongenadige sisyfusarbeid!

Gelukkig kwam daarna de aanvaarding: ach, misschien is het allemaal zo erg niet. Om eerlijk te zijn heb ik van vele vorige winnaars nog altijd niks gelezen. Wat is het voor een snobistische houding om alleen de roman te waarderen? Toneel wordt al jarenlang als literatuur beschouwd. En misschien heeft Dylan zelf ook wel door dat het een beetje een absurde situatie is: het Nobelcomité heeft hem nog steeds niet kunnen bereiken...

Columns