Volledig scherm

Mediadrift

Ik word wakker met het radiojournaal van 7 uur. Daarna grijp ik gretig mijn mobiel om te kijken op nos.nl. Bij mijn ontbijt lees ik de Volkskrant. Als ik op mijn werk aankom ligt daar de PZC klaar. De rest van de dag zie ik op Facebook het laatste nieuws langs denderen en ik laat mij wegdragen naar de slaap door gespreksflarden uit Met het oog op morgen op mijn wekkerradio. Het is duidelijk: ik heb een bijna ziekelijke interesse in het nieuws.

Maar de afgelopen tijd laat ik steeds vaker de radio uit en gebruik ik de krant vooral als tv-gids. Ik weet eigenlijk niet zo goed meer waarom ik het nieuws zo slaafs volgde. Verandert het iets aan de situatie als ik er alles van weet? Kwel ik mezelf niet onnodig?
Een collega vertelde mij dat ze nooit de krant leest, nooit het nieuws kijkt, niet naar de radio luistert.

Mijn eerste reactie was verontwaardiging: als intelligent persoon behoor je toch te weten wat er speelt in de wereld! Dat is je verantwoordelijkheid! Maar nu moet ik mijn reactie toch heroverwegen. Ik ervaar zelfs een lichte jaloezie jegens mijn collega. Wat een rust!

Bij elke nieuwe aanslag in Europa glijd ik ’s avonds stroever de slaap in. Ik heb een slechtere dag wanneer ik ontwaak met een nieuwe schokgolf horrorverhalen over Syrië. Misschien moet ik mijn nieuwsconsumptie nog verder terugschroeven? Maar terwijl ik dat bedenk, besef ik hoe aanvechtbaar dat voornemen is. De mensen in Syrië kunnen er niet voor kiezen om simpelweg met een knopje hun oorlog uit te zetten. Als een onrustig gevoel bij het lezen van de krant het enige is dat ik meekrijg van het leed van de wereld, dan mag ik toch niet klagen? Tegelijkertijd verandert er niets aan dat leed in de wereld als ik er kennis van neem. Dus toch maar de krant dichtslaan? Ik ben er nog niet uit - wordt vervolgd…

Columns