Volledig scherm

Hobby's

Ik heb er vreselijke beelden bij, bij het woord hobby. Ik denk aan vrouwen met korte kapsels en kattenpyama's die van theezakjesverpakkingen het hele jaar door koddige kerstkaarten knutselen.

Ik denk aan mannen die op zondagochtend in veel te strakke broekjes en op absurd blitse fietsen in groepsverband over 's lands wegen ijlen om het gekrijs hunner kinderen en het gezeur hunner vrouwen te ontvluchten. Ik denk aan die arme kinderen die iedere schooldag van sporthal naar buurtcentrum naar turnvereniging naar bijlesstichting gereden worden in overkapte bakfietsen.

Maar vroeger, vroeger waren hobby's nog glorieus. Ik zat op circus en op dansexpressie, ik deed aan debatteren en toneel. Thuis verslond ik boeken dat het een lieve lust was. Hobby's waren ook een essentieel onderdeel van je identiteit: was je een hockeymeisje of een judojongen? In de vriendinnenboekjes die wij uitwisselden was het item 'hobby's' van cruciaal belang.

Naarmate ik echter ouder werd, vielen er steeds meer hobby's af. De laatste jaren heb ik het leeuwendeel van mijn vrije tijd achter mijn computer doorgebracht: in precies dezelfde houding als op mijn werk. Met Uitzending Gemist en Netflix lonken oneindige uren passief tv-vermaak. En als ik met vrienden afspreek, komen we vaak niet verder dan het vluchtig consumeren van een latte macchiato of een tapbiertje, waar je vroeger knutselmiddagen en urenlange speurtochten in het bos had.

Maar ik heb me voorgenomen hier verandering in te brengen. Ik zit op Italiaanse les en ben weer gaan breien. Ik doe een theatercursus en bak ieder weekend iets zoets. Een dappere poging, maar ik weet niet of ik me ooit zo zal vereenzelvigen met deze nieuwe hobby's als ik vroeger deed. En helaas is het al een eeuwigheid geleden dat ik een vriendinnenboekje onder ogen kreeg...

Columns