Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Eng echt

Column Maan LeoAls je de website van de PZC opent, doemt een groot zwart kader op: ‘Dossier Cold Case Herman Ploegstra’. De politiezaak betreffende de verdwenen Herman wordt opnieuw geopend. Het is natuurlijk erg troostrijk voor de familie Ploegstra dat de zoektocht weer van start gaat. Het interessante is echter dat er, naast dit heuglijke feit, betrekkelijk weinig nieuws te melden valt. Toch zijn dit de meest gelezen artikelen op de website.

Het past in een bredere obsessie met nieuws over waargebeurde misdrijven. Dit is geen nieuwe ontwikkeling: in de Victoriaanse tijd was Jack the Ripper al een cultheld. Tegenwoordig kunnen we elke avond true-crimeseries verzwelgen, en ik doe zelf vrolijk mee. Ik heb de Netflix-serie Making a Murderer verslonden en ik ben lichtelijk geobsedeerd door Charles Manson. Toch heb ik een onbehaaglijk gevoel bij mijn uitbundige true-crimeconsumptie. Eigenlijk verlekker ik me schaamteloos aan het lijden van mijn medemens. Het feit dat de rest van de mensheid blijmoedig meedoet aan deze leedexploitatie, maakt het er niet beter op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Treurbuisdilemma
    PREMIUM
    COLUMN MAAN LEO

    Treurbuis­di­lem­ma

    Ik ben twee maanden geleden verhuisd. Een uitgelezen moment om al mijn bezittingen eens kritisch te evalueren. Tien vuilniszakken kleding sleepte ik naar het Leger des Heils en een collega is een integrale pannenset rijker. Eén object dat deze schifting niet overleefde, was mijn tv. Maandenlang al toonde hij zijn flakkerende tronie nog maar zelden aan mij. Die paar keer dat hij mij toch meende te moeten aangapen, kon ik mijn frustratie over de overdaad aan reclame en de compleet onterecht bekende Nederlanders amper beteugelen. Het is natuurlijk ook gewoon een onooglijk object. Om een lang verhaal kort te maken: mijn nieuwe stulpje is tv-loos.

Columns