Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Eng echt

Column Maan LeoAls je de website van de PZC opent, doemt een groot zwart kader op: ‘Dossier Cold Case Herman Ploegstra’. De politiezaak betreffende de verdwenen Herman wordt opnieuw geopend. Het is natuurlijk erg troostrijk voor de familie Ploegstra dat de zoektocht weer van start gaat. Het interessante is echter dat er, naast dit heuglijke feit, betrekkelijk weinig nieuws te melden valt. Toch zijn dit de meest gelezen artikelen op de website.

Het past in een bredere obsessie met nieuws over waargebeurde misdrijven. Dit is geen nieuwe ontwikkeling: in de Victoriaanse tijd was Jack the Ripper al een cultheld. Tegenwoordig kunnen we elke avond true-crimeseries verzwelgen, en ik doe zelf vrolijk mee. Ik heb de Netflix-serie Making a Murderer verslonden en ik ben lichtelijk geobsedeerd door Charles Manson. Toch heb ik een onbehaaglijk gevoel bij mijn uitbundige true-crimeconsumptie. Eigenlijk verlekker ik me schaamteloos aan het lijden van mijn medemens. Het feit dat de rest van de mensheid blijmoedig meedoet aan deze leedexploitatie, maakt het er niet beter op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kafka, híér!
    PREMIUM
    COLUMN MAAN LEO

    Kafka, híér!

    Ik wil een hondje. Bijgevolg zou ik me moeten bezighouden met de vraag of ik zo’n dier bij het asiel of bij een fokker moet halen, wat het juiste ras is en of mijn echtgenoot wel bereid is mijn schattebout uit te laten. Maar eigenlijk kan ik alleen maar denken aan de naam. Dat wil zeggen: de ideale naam, die zowel luchtig als diepzinnig is, grappig en gevat, perfect passend en tegelijk heerlijk ongepast. Om de keuze te vergemakkelijken heb ik allerlei hondennamen gecategoriseerd.

Columns