Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Eng echt

Column Maan LeoAls je de website van de PZC opent, doemt een groot zwart kader op: ‘Dossier Cold Case Herman Ploegstra’. De politiezaak betreffende de verdwenen Herman wordt opnieuw geopend. Het is natuurlijk erg troostrijk voor de familie Ploegstra dat de zoektocht weer van start gaat. Het interessante is echter dat er, naast dit heuglijke feit, betrekkelijk weinig nieuws te melden valt. Toch zijn dit de meest gelezen artikelen op de website.

Het past in een bredere obsessie met nieuws over waargebeurde misdrijven. Dit is geen nieuwe ontwikkeling: in de Victoriaanse tijd was Jack the Ripper al een cultheld. Tegenwoordig kunnen we elke avond true-crimeseries verzwelgen, en ik doe zelf vrolijk mee. Ik heb de Netflix-serie Making a Murderer verslonden en ik ben lichtelijk geobsedeerd door Charles Manson. Toch heb ik een onbehaaglijk gevoel bij mijn uitbundige true-crimeconsumptie. Eigenlijk verlekker ik me schaamteloos aan het lijden van mijn medemens. Het feit dat de rest van de mensheid blijmoedig meedoet aan deze leedexploitatie, maakt het er niet beter op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tegelklucht
  PREMIUM
  COLUMN MAAN LEO

  Tegel­klucht

  Eigenlijk was het idee zelf al behoorlijk beroerd. Om fietsers te weren voor de Albert Heijn besloot de gemeente Middelburg het hele gebied met zwart-witte strepen te bestraten; een zebrapad XXL. Het probleem zit ’m al in het woord: zebraPAD. Voetgangers hebben daar voorrang, omdat het een specifiek pad is. Als je er een hele straat mee bedekt, is het gewoon een zwart-witte straat. Afijn, als dit het enige probleem was op de Middelburgse Pottenbakkerssingel, dan had ik er geen column over hoeven schrijven.
 2. Engste man
  PREMIUM
  COLUMN

  Engste man

  Er zijn best veel enge mannen op deze wereld. Tirannen als Kim Jung-un. Gladjakkers als Richard Branson. Goeroes als Bhagwan. Engerds die hors categorie zijn, zoals Donald Trump. Ook in Nederland ontbreekt het niet aan enge mannen. Zo krijg ik altijd lichte uitslag van Thierry Baudet en zou ik er wat voor geven als Youp van ‘t Hek er voortaan het zwijgen toe doet. Maar de allerengste man van Nederland is zonder enige twijfel Erik Scherder, de hyperactieve neuropsycholoog die nogal eens aanschuift bij De Wereld Draait Door.

Columns