1. Engste man
  PREMIUM
  COLUMN

  Engste man

  Er zijn best veel enge mannen op deze wereld. Tirannen als Kim Jung-un. Gladjakkers als Richard Branson. Goeroes als Bhagwan. Engerds die hors categorie zijn, zoals Donald Trump. Ook in Nederland ontbreekt het niet aan enge mannen. Zo krijg ik altijd lichte uitslag van Thierry Baudet en zou ik er wat voor geven als Youp van ‘t Hek er voortaan het zwijgen toe doet. Maar de allerengste man van Nederland is zonder enige twijfel Erik Scherder, de hyperactieve neuropsycholoog die nogal eens aanschuift bij De Wereld Draait Door.
 1. Kafka, híér!
  PREMIUM
  COLUMN MAAN LEO

  Kafka, híér!

  Ik wil een hondje. Bijgevolg zou ik me moeten bezighouden met de vraag of ik zo’n dier bij het asiel of bij een fokker moet halen, wat het juiste ras is en of mijn echtgenoot wel bereid is mijn schattebout uit te laten. Maar eigenlijk kan ik alleen maar denken aan de naam. Dat wil zeggen: de ideale naam, die zowel luchtig als diepzinnig is, grappig en gevat, perfect passend en tegelijk heerlijk ongepast. Om de keuze te vergemakkelijken heb ik allerlei hondennamen gecategoriseerd.
 1. Bange borsten
  PREMIUM
  Column Maan Leo

  Bange borsten

  Heel Belangrijk Nieuws deze week: er wordt steeds minder topless gezond. Nou ben ik ogenschijnlijk de laatste voor wie dit relevant is: de laatste keer dat ik zelf zonder topje in de zon lag was op mijn twaalfde. Als ik nu mijn borsten vrijelijk zou laten ronddartelen, dan zouden ze zo’n grote schaduw over mijn lichaam werpen dat ik sowieso niet gebronzeerd raak. Maar dat terzijde. Wat me opviel aan dit bericht was de woordkeuze in de kop ‘Waarom niemand meer topless durft’.
 1. Doe mij maar wat van die Girl Power!
  PREMIUM
  COLUMN MAAN LEO

  Doe mij maar wat van die Girl Power!

  Ik ben hoogopgeleid. Ik ben overtuigd feministe. Ik ben schrijver. De belangrijkste klacht die ik over mijn columns krijg, is dat er te veel moeilijke woorden in staan. Je zou dus zeggen dat het bericht van een reünie van de Spice Girls mij onberoerd zou laten, of mij op zijn hoogst een van ergernis doortrokken grimas zou ontlokken. Niets is minder waar. Bij het lezen van het bericht dat Baby, Ginger, Sporty, Scary en Posh weer bij elkaar komen schoot mijn hartslag omhoog en kon ik een moddervette grijns niet van mijn gezicht krijgen.
 2. Stappenplan
  PREMIUM
  Column Maan Leo

  Stappen­plan

  Ik lig op mijn buik in bed. Mijn hoofd in het kussen gedrukt. Mijn rechterarm hangt buitenboord en zwaait heftig heen en weer. 4995. 4996. 4997. 4998. 4999. 5000. Ik sta in mijn woonkamer en kijk uit het raam. Het regent. Ik marcheer op mijn plaats, nog een laatste paar stappen. 4995. 4996. 4997. 4998. 4999. 5000. Op mijn werk heb ik de perfecte formule gevonden. Ik loop erg vaak naar de keuken om koffie of thee te halen. Bijgevolg kan ik later op de dag dan ook nog eens veelvuldig naar de wc wandelen en aldus mijn doel bereiken. Twee vliegen in één klap. Of eigenlijk drie, want als ik genoeg glaasjes water aanklik in de app krijg ik een leuk plaatje als beloning.

Columns