-
Natte Walcherse schapenkaas is weer helemaal hip
Er zitten ook voordelen aan de coronacrisis. Neem bijvoorbeeld schapenhouder Breel in Veere. Daar is de verkoop van harde kazen verdubbeld gestegen en de verkoop van zachte Walcherse schapenkaas zelfs verdrievoudigd. -
PREMIUM
Lolly's en zuurstokken amper verkocht door coronacrisis, maar snoepfabriek in Clinge ziet verkoop weer stijgen
Pretparken dicht, vakantieparken gesloten, kermissen geannuleerd. De coronacrisis heeft de afgelopen twee maanden een flink stuk omzet afgesnoept van Confiserie De Grens in Clinge. ,,Maar zo zoetjes aan beginnen de orders weer binnen te lopen. Bij snoep draait het om de kilo's.” -
PREMIUM
eetrecensie 't Raedthuys voelt als een veilig huwelijk
De weg naar Tholen is lang en donker. We rijden over Vlaamse hobbeldebobbelwegen, die verstoken zijn van verlichting. De zuiderburen zijn aan het voorsorteren op een mogelijk elektriciteitstekort in de wintermaanden. De stroom die ze nog hebben, is niet bedoeld om de wegen veilig te houden. -
Tip: Zo bak je de perfecte biefstuk
Een lekker mals biefstukje gaat er op z'n tijd wel in. Maar wat is het zonde als dit sappige stuk vlees z'n mooie laagje verliest en het aanbakt in de pan. Wil je weten hoe je van die aangekoekte gerechten afkomt? Lees snel verder. -
Echte ouderwetse borstplaat die op de tong smelt
Rond Sinterklaas ligt het weer in de winkels; borstplaat. Kees Westdorp was jarenlang banketbakker/patissier en heeft nu een Ambachtelijk Atelier aan huis. Hij kookt traditiegetrouw ieder jaar zelf borstplaat. “Het is niet toevallig dat dit rond deze tijd van het jaar gemaakt wordt want aanvankelijk was het een apothekersrecept,” legt hij uit. “Borstplaat smelt op de tong en het verzacht je keel en het is goed voor wanneer je het op je borst hebt. Dat verklaart meteen de naam.” Westdorp was jarenlang eigenaar van Patisserie van Opdorp. “Dat bedrijf was mijn kindje, maar de zaak ging failliet.” Toch begon hij, hoewel op leeftijd, aan huis weer met het patissiervak en is zijn beroep nu zijn hobby. Soms bakt hij op aanvraag bruidstaarten. Daarnaast maakt hij van marsepein nu fruit en vleeswaren en maakt hij veel chocoladewerk. “Ik ben een van de laatsten die dit vak beheerst,” weet hij. “Ik werk met de seizoenen mee, dus nu chocoladeletters en borstplaat, richting de Pasen chocolade eitjes. Hij geeft ook workshops bonbons maken maar borstplaat maken kan zelf thuis ook. Neem 600 gr. fijne kristalsuiker, 240 ml. slagroom en 60 ml. water. Kook dit tot 150 ⁰C. Voeg er dan 240 gr. gezeefde poedersuiker aan toe en 60 gr. witte chocolade. Tableer dit of wel meng alles door elkaar totdat je mooie kristallen krijgt. Volgens Kees zie je dat vanzelf. Giet het mengsel in een vorm die wat vochtig is zodat het makkelijk loslaat wanneer het na 10 minuten hard is. Dat smelt op de tong.
-
PREMIUM
De boterham ligt op het land
In de polders vlakbij Hulst zit de hoeve van de familie d’Haens. Ze telen er naast aardappelen, pastinaak, uien, worstelpeterselie, rode en witte kool ook rammenas. “Toen we omschakelden van de gangbare naar de biologische landbouw gingen we ook de zogenaamde vergeten groenten verbouwen. Om inspiratie op te doen gingen we naar een beurs in Zwolle en daar zagen we rammenas,” vertelt Astrid d’Haens. “Dat leek ons wel wat, al ben ik altijd op zoek naar recepten met deze groente,” lacht ze. -
TIP: Nooit meer slappe sla
Een frisse salade kan ontzettend lekker zijn. Het is echter een dealbreaker als je sla tijdens de bereiding verandert in een slappe hap. Daarom hebben we de hulp van onze redder in nood, chef-kok Julius Jaspers, ingeroepen. Hij heeft de gouden tip. -
24Kitchen Hét recept voor vegetarische jus
Ben je vegetariër of wil je gewoon wat minder vlees eten, maar kun je die overheerlijke vette jus maar niet uit je hoofd krijgen? Geen zorgen! Wij hebben een vegetarische variant voor je.
-
Tip: Eet dit vooral niet voordat je gaat sporten
Zoals we inmiddels weten kan bepaald eten je een echte boost geven voordat je gaat sporten. Helaas zijn er ook producten die je work-out in de weg zitten. Dit zijn de dingen die je vooral niét moet eten. -
Oosterscheldekreeft wordt dit jaar met een biertje geserveerd
Dit jaar belooft een goed kreeftenjaar te worden. Voor het eerst is er een kreeftenbier ontwikkeld dat bij de kreeft geschonken wordt bij de restaurants van De Kring van de Oosterscheldekreeft. -
TIP: Zo gaat je mayonaise nooit meer in de schift
Niets lekkerder dan een goede mayonaise om een gerecht af te maken. Ook is er niets irritanter dan een mayonaise die altijd schift. Gelukkig heeft chef Julius Jaspers hier dé oplossing voor. -
TIP: Zo heb je geen last meer van natte quichebodems
Je kent het misschien wel: je hebt je uitgesloofd en dit resulteert in een prachtige quiche. Je snijdt hem aan en... je hebt een zompige, vieze bodem?! Super zonde! Gelukkig helpt Chef-kok Julius Jaspers je voorgoed van dit probleem af.