Wat ik zou meenemen wanneer ik moet vluchten
columnWat zou ik meenemen wanneer ik zou moeten vluchten. Ik stelde mezelf die vraag afgelopen weken regelmatig nadat ik op tv de stromen vluchtelingen voorbij zag trekken. Ik zou lagen kleding over elkaar aantrekken, wat toiletartikelen in mijn tas stoppen met echt geld, mijn telefoon, een paar foto’s en vooral warme en goede schoenen dragen.
Dat denk ik nu, maar voor mij is het geen werkelijkheid gelukkig. Zomaar alles achterlaten en niet te weten of je je huis en je bezittingen en je dierbaren nog terug vindt of ziet, het lijkt me vreselijk. Het land van herkomst maakt daarbij niet uit. Al eeuwenlang vluchten mensen naar veiligere oorden, niet alleen vanwege oorlog maar steeds vaker ook vanwege klimaatveranderingen. Daar is vooral veel moed voor nodig lijkt me en een enorme wanhoop omdat je weet dat je niet kunt blijven op de plek waar je bent geboren en getogen en je het onbekende tegemoet gaat.
In mijn omgeving zijn er steeds meer mensen die vluchtelingen op willen nemen. Zover ben ik nog niet, mede doordat onze jongste Man weer thuis komt wonen, maar ik wil wel als achtervang dienen en ze hierbij ondersteunen. Ik bracht ook al warme kleding en toiletartikelen naar inzamelpunten en stortte geld, maar het blijft toch aan je knagen. Dat deed het overigens altijd al; of het nu de bootvluchtelingen waren die in mijn jeugd vanuit Vietnam in bootjes naar Europa vluchtten of Syriërs en Eritreeërs die al jaren deze kant op komen.
Ik las dat er nog nooit zoveel mensen wereldwijd op de vlucht zijn als dat nu het geval is en ik hoop alleen maar dat het mij nooit zal overkomen. Vanzelfsprekend bedacht ik ook me wat ik mee zou nemen aan eten en drinken. Ik dacht aan een soort van noodrantsoen met gedroogd fruit, een thermoskan thee, water, voedzame repen en zoute noten. Maar dat denk ik nu vanuit mijn veilige plek....
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGOUDEN POLLEPEL
Midden in de wildperiode staat er in dit restaurant géén enkel wildgerecht op het menu
-
PREMIUMgouden pollepel
Wereldberoemd om de gedraaide pasta in een grote Parmezaanse kaas
Deze week in de rubriek De Gouden Pollepel: Impero Romano. Een beroemd Italiaans restaurant in de stad. Ook zij hadden het zwaar, maar de lockdown kreeg ze er niet onder. Gelukkig maar. Er is immers nog genoeg te bekokstoven met het kabinet. -
PREMIUMmet video
Henk (75) maakte van verzameling motoren een minimuseum: ‘Iedereen moet er van genieten’
Hij is nu eenmaal goed in kopen en minder goed in verkopen. Én hij is verzot op oude motoren. Zie hier het recept voor een minimuseum aan huis. Henk Meijvogel (75) verwelkomt bezoekers maar al te graag, om ze te overladen met weetjes. ,,Een Moto Guzzi stopt op de gekste momenten.”Rockanje -
Gezonde truffelaardappelen uit Kloetinge ideaal voor een lente-menu
KLOETINGE - ,,Via via hoorden we van dit ras Vitelotte-Noir aardappelen, en zo besloten we ze te proberen”, vertelt Annemieke van Nieuwenhuyze uit Kloetinge. ,,We hebben altijd gangbare aardappelen maar dit was weer eens wat anders. Omdat ze zo kwetsbaar zijn, begonnen we met een klein perceeltje afgelopen jaar. Ze sloegen goed aan, dus nu verkopen we ze in onze boerderijwinkel aan huis.” -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
-
PREMIUMcolumn
Een heerlijk kinderlijk geschreven kattenbelletje
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUMZeeuws eten
Dieneke kweekt eetbare bloemen en vergeten groenten: ‘Zoeken naar uitdagingen is een geweldige ervaring’
ZONNEMAIRE - Ze is een blij mens: Dieneke Klompe uit Zonnemaire. Met haar Consumptieve Kwekerij heeft ze bereikt wat ze wilde. De ultieme vrijheid om te doen wat ze het liefste doet: buiten in haar tuin op biologische wijze bezig zijn met de mooiste producten.