Hersenen merken geen verschil tussen bier met alcohol of 0.0
Alcoholvrij bier heeft dezelfde invloed op het beloningseffect in de hersenen als bier waar wel alcohol in zit, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).
Delen per e-mail
Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen
De alcoholconsumptie in Nederland moet juist omlaag, zo was half november te lezen in het Nationaal Preventieakkoord. Onder andere de Nederlandse Brouwers zetten daarom in op alcoholvrij bier. Toch vinden consumenten alcoholvrij bier vaak minder aantrekkelijk dan alcoholhoudend bier.
Dat is dus nergens voor nodig, zo blijkt uit het onderzoek. Want alleen de smaak van bier is al genoeg om het beloningssysteem in de hersenen te activeren, niet het alcoholpercentage.
De onderzoekers verdiepten zich in wat er precies in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholhoudend en alcoholvrij bier. ,,Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen”, aldus onderzoeker Paul Smeets.
Geen verschil
Voor het onderzoek werden 21 mannen tussen 18 en 35 jaar ingeschakeld die regelmatig bier drinken. Liggend in een MRI-scanner kregen ze het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Daarna gaven de onderzoekers hen een slok bier of koolzuurhoudend water te drinken. De deelnemers wisten niet of ze alcoholhoudend bier of alcoholvrij bier dronken. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vast.
De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden tijdens het proeven van bier met of zonder alcohol. ,,Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, zegt Smeets. ,,Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcohol-arm bier, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt.”
Wat is er lekkerder bij bier dan een bitterbal? In Amsterdam is een bar met meer dan 20 ballen op de kaart:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Chefs geven recepten prijs in Zeeuws-Vlaams kookboek van Mark Neelemans
TERNEUZEN - Fotograaf Mark Neelemans is een lekkerbek. Het idee van een kookboek zat altijd al in het hoofd van de Terneuzenaar. Pottenkijken in Zeeuws-Vlaanderen verschijnt in december. Topchef Sergio Herman schreef het voorwoord. -
‘19 bieren bevatten te veel resten bestrijdingsmiddel’
In bier zit in veel gevallen het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Een nieuw onderzoek laat zien dat 19 van 31 geteste bieren een percentage bestrijdingsmiddel bevatten dat boven de 0,5 microgram per liter ligt. -
PREMIUM
Zeeuws eten Het is pruimentijd: ‘Ik maak er zelf wel eens rumpot mee’
HEINKENSZAND - ‘Tot in de pruimentijd’ is een oud Nederlands gezegde, waarmee wordt bedoeld ‘tot over een poosje’. Maar nu is het toch echt de volop de pruimentijd. Ko Hannewijk uit Heinkenszand heeft twee soorten pruimenbomen. De Opal-pruimen, die zijn er al af, en de Reine Victoria, die hij nu aan het plukken is. -
Taboe is eraf: alcoholvrij bier is hip en sexy
Bier zonder alcohol mag dan decennialang een slecht imago hebben gehad, die tijd lijkt definitief voorbij. De verkoop van alcoholvrij bier groeit enorm. En dat komt vooral door de millennials. -
Test Hoe laat je ’s avonds eet heeft géén invloed op je gewicht, en andere mythes doorgeprikt
Nederlanders scoren een dikke onvoldoende als het gaat om mythes doorprikken over voeding. Zo weten veel mensen niet welke producten de meeste calorieën bevatten en wat superfoods zijn. Bij een online enquête over voedingsmythes scoorden Nederlanders gemiddeld een 3,6 (op 10).
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde zalm met smashed potatoes
Roomkaas en zalm gaan samen als chocolade en karamel. Nog lekkerder: de roomkaas zelf maken met kappertjes, prei en knoflook. Even afmaken met aardappels uit de oven en je hebt een volledige maaltijd. -
PREMIUM
Zeeland Eet Zesgangen-thuismenu voor een prikkie: De Kreek in Terneuzen biedt het met kerst
In het voorjaar moest hij El Banco in hartje Terneuzen failliet laten gaan. Noodgedwongen, want in een pandemie twee restaurants drijvende houden, leek exploitant Menno Leeuwenburg een onmogelijke opgave. De Kreek in Terneuzen probeert hij wel met met man en macht te redden. -
Wat Eten We Vandaag: Pastaschotel met chorizo
Soms heb je zin om uitgebreid te koken en soms helemaal niet. Dan kun je onderstaande pasta met chorizo en mozzarella inzetten. Twintig minuten koken, de kaas in de oven laten smelten en aanvallen.