Zuurdesembrood van Oest: ‘Ik bak er zestien per keer’
Jeroen Bergevoets uit Ritthem was al langer geïnteresseerd in het bakken van brood, zuurdesembrood in dit geval. ,,Het duurde wel een paar jaar voordat ik een brood bakte dat goed was en van een constante kwaliteit was. En voordat ik het proces onder de knie had”, vertelt hij lachend. ,,Het bakken van zuurdesem is best lastig namelijk.”
Desem is een brood op basis van meel en water zonder toevoeging van gist, maar met een starter. Dat is een mengsel van bloem en water dat je laat fermenteren. Dat zorgt voor het rijsproces in het brood en geeft een licht zure smaak. ,,Ik vond het hele proces van bakken zo leuk dat ik tweedehands ovens heb aangeschaft waarin ik zestien broden per keer kan bakken. De avond ervoor maak ik het deeg, dat mix ik met de hand. Vervolgens sla ik het een paar keer om en rijst het de hele nacht. ’s Ochtends vroeg bak ik dan het brood in 30 minuten”, legt hij uit. ,,Omdat mijn vrouw Marieke en ik een camping hebben, Oest Farm and Stay, verkocht ik het eerst uitsluitend aan gasten. Vervolgens aan steeds meer mensen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts.
-
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
PREMIUMkoken & eten
Lokaal eten voor boeren, burgers en buitenlui
Marcin de Beaufort uit Cadzand is van origine een chef-kok. Hij kookte 25 jaar in de betere restaurants in binnen- en buitenland en geeft nu culinaire adviezen. Niet alleen over hoe je gerechten kunt bereiden en serveren maar ook over ingrediënten die koks kunnen gebruiken. Vooral over lokale producten. Daarom bedacht hij het project Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis participeert hier in.