Zoet bloed bestaat niet, maar waarom prikken muggen de een wel en de ander niet?
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: word je met zoet bloed vaker gestoken door muggen?
Het muggenseizoen is officieel in mei al van start gegaan. Maar door de combinatie van regen en hogere temperaturen gaan de diertjes nu echt los. Feit is dat de een grote, jeukende bulten krijgt en de ander nauwelijks last heeft. Maar is het waar dat mensen met zoet bloed vaker worden gestoken omdat muggen van zoet bloed houden?
,,De mythe dat mensen met zoet bloed eerder worden gestoken is eigenlijk in omgekeerde vorm ontstaan”, zegt Marieta Braks, muggenexpert bij het RIVM. ,,Mensen die vaak worden gestoken moeten wel zoet bloed hebben.” Met zoet wordt niet letterlijk zoet bedoeld, maar lekker. Zoals veel mensen zoet lekker vinden. ,,Zoet bloed is geen term die een type bloed beschrijft.”
Waar muggen wel op afkomen is lichaamsgeur zoals zweet en vooral: CO2, koolstofdioxide. We ademen lucht met zuurstof in en lucht met koolstofdioxide uit. Muggen kunnen het kleine verschil in CO2 meten, waardoor ze weten of er een mens in de buurt is. Of een dier, zegt Hans Zaaijer, hoogleraar bloedoverdraagbare infecties van de Universiteit van Amsterdam. ,,De duivel heeft muggen uitgevonden om alles en iedereen te pesten.”
Bierdrinkers vaker geprikt
Volgens het Kennisinstituut Bier zijn er studies waaruit blijkt dat muggen van bier houden. Zo zagen Japanse onderzoekers dat een bepaald type mug mensen na het drinken van 350 milliliter bier aantrekkelijker vonden. De aantrekkelijkheid kon niet worden verklaard door zweet of huidtemperatuur. Ook een onderzoek in het Afrikaanse Burkina Faso toonde aan dat mensen die een liter bier hadden gedronken eerder werden geprikt dan wie water had gedronken.
In de podcast vertelt gezondheidsjournalist Tijn Elferink hoe het zit met zoet bloed aan redacteur Ellen den Hollander:
De vraag waarom sommige mensen eerder worden geprikt is in Japan en Afrika relevanter dan in Nederland. De muggen uit Japan en Burkina Faso kunnen virussen verspreiden en ziektes veroorzaken, zoals dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Zika en malaria. Als er al een vaccin of medicijn is, kan niet iedereen dat betalen. Dat maakt de mug vooralsnog het dodelijkste dier op aarde.
,,Voor malaria hoeven we in Nederland niet bang te zijn”, stelt Zaaijer gerust. ,,Wel is vorig jaar voor het eerst het Westnijlvirus aangetroffen. Dat virus wordt verspreid door de gewone huissteekmug en kan tot een dodelijke hersenvliesontsteking of hersenontsteking leiden. Dus ook in Nederland moeten we iets beter gaan opletten.”
Tonic tegen malaria
Suiker en zoetigheden laten staan is om allerlei gezondheidsreden verstandig, maar doet niets tegen muggen. Dat muggen op licht afkomen is ook een fabel. Ultrasone-stekkers, met je nagel een kruisje op een bult drukken, citroengeur? Allemaal muggenmythes. De enige met een kern van waarheid is tonic. De Britten dronken deze drank in overzeese gebieden, omdat het de bittere stof kinine bevat. De kinineplant wordt gebruikt tegen malaria.
Effectiever om muggen te lijf te gaan is in en rond het huis stilstaand water voorkomen. Denk aan dakgoten, regentonnen en de parasolvoet, zegt Braks van het RIVM. De beste bescherming ’s nachts biedt een klamboe. ,,Daar slaap ik in nare muggenzomers zelf ook onder”, zegt Zaaijer. ,,Zo helemaal om je bed, dat werkt ideaal.”
Het oordeel
Dat muggen van zoet bloed houden is een fabel. Muggen komen af op zweet en vooral de koolstofdioxide die we uitademen. Tonic werd gebruikt tegen malaria. Zit je ’s avonds tot laat buiten, bestel dan gerust een tonic met een schijfje citroen. Doe het omdat je het lekker vindt, niet omdat het muggen op afstand houdt. Lange mouwen zijn effectiever.
Meer podcasts luisteren over de relatie tussen eten en gezondheid? Hieronder vind je alle afleveringen:
Bekijk al onze video’s over koken en eten in deze playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
Koken & Eten
Eten voor onder 2,50 euro: met deze 5 recepten lukt dat moeiteloos
Lekker koken zonder dat je geld meteen op is? Het kan. Eatertainment geeft vijf budgetgerechten die allemaal minder dan 2,50 euro kosten. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Koken & eten
Hollandse Nieuwe komt eraan: een kleine portie helpt al tegen hart- en vaatziekten
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is Hollandse Nieuwe gezond? -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde avocado caprese
Deze gegrilde avocado is gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum: een salade caprese. Leuk om te serveren als voorgerecht, maar ook heerlijk als lunch. -
Koken & Weten
Dit gerecht zou weleens het geheim van hoge leeftijd Japanners kunnen zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: Is gefermenteerde voeding echt zo gezond? Deel 2: alkalische fermentatie.