Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Koken & EtenEr gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak.
Delen per e-mail
Voor de studie, gepubliceerd in tijdschrift Food Quality & Preference, gingen onderzoekers van drie universiteiten uit Colombia, Ecuador en Noorwegen na of de omstandigheden waarin je koffie drinkt, invloed hebben op je smaakervaring. De conclusie: dat doen ze.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die koffie dronken in een luide omgeving, ‘minder gevoelig’ zijn voor de ‘zintuiglijke en hedonistische attributen’ van koffie. Anders gezegd: is er veel lawaai, dan ervaren we onze koffie als minder lekker.
Duurdere koffie?
Voor de studie lieten de wetenschappers vierhonderd mannen en vrouwen koffie drinken met een koptelefoon op. In die koptelefoon kregen ze achtergrondgeluiden te horen, opgenomen in een drukke horecazaak. Bij de eerste kop koffie hoorden ze de geluiden op een hoger volume: 85 dB(A) (een afgeleide van decibel), ongeveer het normale volume in een horecazaak. Bij de tweede kop – identieke koffie, al wisten de deelnemers dat niet – hoorden ze de geluiden op een lager volume (20 decibel lager).
Wat bleek? De tweede kop van dezelfde koffie smaakte volgens de deelnemers beter. Bovendien dachten ze dat het duurdere koffie was. De aanwezigheid van achtergrondgeluid had invloed op hoe bitter, zoet en aromatisch ze een koffie vonden. Wanneer ons brein meer te verwerken krijgt – meer lawaai, bijvoorbeeld – zijn we minder gevoelig voor andere prikkels, zoals smaken, verklaart het onderzoeksteam.
Je drinkt je kop zwart goud dus maar beter in stilte. Dan smaakt hij meteen beter en duurder. Drink je vaak koffie in een luidruchtige omgeving, dan kun je bovendien op den duur de voorkeur gaan geven aan sterkere koffie of meer suikerklontjes, volgens de wetenschappers. En dat is ook nog eens minder gezond.
Twee jonge ondernemers hebben een drankje ontwikkeld dat de nieuwe 'koffie’ moet worden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Albert Heijn kampt met tekort aan voorverpakte kaas
Albert Heijn kampt met leveringsproblemen van haar voorverpakte kazen. Daardoor is er een tekort aan kaas ontstaan in de winkels. Dat geldt zowel voor de fysieke winkels als online. -
Koken & eten
Boodschappen binnen 10 minuten in huis: Gorillas schudt bezorgmarkt op met flitsservice
Ineens was Gorillas daar. Een supersnelle bezorger die je boodschappen binnen 10 minuten thuisbezorgt. Bijna te mooi om waar te zijn, zou je denken. Toch werkt het. Volgens het bedrijf zelf was het hoog tijd om de markt op te schudden met een nieuwe aanpak. Want traditionele supermarkten hebben te lang stilgestaan. ,,Hoeveel innovatie heeft er de laatste tien jaar nou plaatsgevonden?” -
Koken & eten
Oudste ‘supermarkt’ van Moskou sluit de deuren: lege vitrines na 120 jaar geschiedenis
De winkel overleefde de laatste tsaar, alle Sovjet-leiders, Twee Wereldoorlogen en twee Russische presidenten. Maar morgen valt het doek voor Jelisejevski, de oudste en bekendste supermarkt van Moskou. -
Het is kaasfonduedag: zo maak je een heerlijke met vijf kazen
Met het koude weer is er bijna niets gezelliger dan met zijn allen rondom een pan kaasfondue zitten. Deze kaasfondue bevat wel vijf verschillende soorten kazen. Vandaag is er een extra goede reden om deze op tafel te zetten, want het is Dag van de kaasfondue! -
PREMIUM
Ramadan in coronatijd: moslima’s koken warme hap voor daklozen in een gesloten restaurant
Opnieuw kunnen Nederlandse moslims door corona de ramadan niet samen vieren. Maar tien vrouwen uit Amsterdam laten zich daardoor niet uit het veld slaan.
-
Koken & eten
Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen. -
Wat Eten We Vandaag: Cranberry ginger beer mocktail
Een mocktail is een cocktail zonder alcohol. Het woord is een samenvoeging van het Engelse ‘mock’ en ‘cocktail’. Mock betekent ‘niet echt’, maar toch is alles aan dit drankje écht lekker. Voeg wat ijs toe en geniet! -
PREMIUMVraag het ons
Kunnen papaja's maagbeschermers vervangen?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt expert Rutger Verhoeff, huisarts, de vraag: klopt het dat papaja kan helpen om maagbeschermers te vervangen?