Zo maak je bijzonder lekkere Mexicaanse tortilla's
Koken & EtenRonald Giphart associeert Mexicaans eten vooral met studentenvoer met mais, nog meer mais, bonen en nog veel meer bonen. Dankzij zijn vrouw is hij om.
Het heet ‘thin-slicing’, ons vermogen om razendsnel aan de hand van dunne schilletjes informatie onbewust te bepalen wat we van iets of iemand vinden. Volgens wetenschappers kunnen negatieve gevoelens al in de eerste vijf seconden na een ontmoeting een oordeel over iets of iemand blijvend beïnvloeden. Een ‘eerste indruk’ bijstellen kost onnoemlijk veel tijd en energie.
Ik weet inmiddels dat dit ook geldt voor keukens. In de jaren 80 werden in Utrecht de Mexicaanse restaurants als rijpe avocado’s uit de grond gestampt, wat niet vreemd was, want Utrecht herbergt veel studenten en Mexicaans voer viel destijds binnen elk budget. Op een avond had ik een date met een meisje. Toen we een afspraak maakten had ze - hint hint - gezegd heel erg veel van Mexicaans eten te houden. Dat had een eerste schilletje informatie moeten zijn. Ik kende Mexicaans eten niet, maar omdat zij er zo vol van was verwachtte ik er veel van.
Mijn aversie tegen Mexicaans eten duurde jaren
Laat ik het zo zeggen: de eerste indruk was niet goed. En de tweede, derde en vierde eigenlijk ook niet. Het begon al met de obers, die gekleed gingen in poncho’s en op hun hoofd een sombrero droegen. Af en toe riep er een ‘olé!’ of ‘ yichaaaa!’, wat niet zozeer Mexicaans als wel behoorlijk stupide overkwam.
Ik had meer het gevoel dat ik in een theatervoorstelling zat dan dat ik te gast was in een restaurant. Natuurlijk, de guacamole (een woord dat ik pas na jaren foutloos kon spellen) was een bijzondere smaaksensatie, maar alle andere gerechten bestonden - voor mijn gevoel - toch voornamelijk alleen maar uit mais, nog meer mais, bonen, nog veel meer bonen, tomaatblokjes, gesmolten kaas en zure room in willekeurige volgorde gecombineerd met taco’s, tortilla’s, nacho’s of hoe het allemaal mocht heten. Mijn date voelde mijn weerzin niet en begon onbedaarlijk te schransen. Dat was het tweede schilletje informatie.
Het werd tussen haar en mij dan ook niets, en mijn aversie tegen Mexicaans eten duurde jaren, tot mijn vrouw - die wel erg van de Mexicaanse keuken houdt - het niet meer kon aanzien en een lange campagne begon om mij te overtuigen. Dat deed ze met een bombardement aan smaak. Haar plan werkte, want ondanks mijn eerste Mexicaanse indruk ben ik sinds een paar jaar volledig om en roep ik - als ik hoor dat we die avond Mexicaans eten - volmondig ‘olééé!’ en ‘yichaaaa!’ - wat inderdaad best stupide overkomt.
Recept Mexicaans varkensvlees met tortilla’s
voor 4 tot 6 personen
1 kilo varkensrollade (van de schouder)
1 ui, grof gesneden
tortilla’s
zure room
2 avocado’s, geschild en ontpit, in halve schijfjes gesneden
sap van een halve limoen
Marinade:
150 ml vers sinaasappelsap
1 el komijnpoeder
1 el oregano
halve tl paprikapoeder (gerookt)
3 el witte wijnazijn
1 knoflookteentje, geperst
Uiensalsa:
1 rode ui, in halve ringen
sap van 1 limoen
1 jalapeñopeper, zonder zaadjes, fijngesneden
Meng in een kom alle ingrediënten voor de marinade. Bestrooi het vlees met peper en zout. Bekleed een ovenschaal ruim met aluminiumfolie. Leg de rollade erin en schenk de marinade eroverheen. Verdeel de ui over het vlees, vouw de folie toe en laat het vlees marineren (liefst een nacht). Zet de ovenschaal (mét folie) 1,5 à 2,5 uur in een oven op 200 graden. Meng de rode ui, het limoensap, het pepertje en zout in een kom en zet deze weg in de koelkast. Besprenkel de avocadoschijfjes met limoensap. Verwarm vlak voor tijd de tortilla’s. Haal het vlees uit de oven. Snijd het in plakken en trek het vervolgens met een vork of je vingers uit elkaar, schep het restant van de marinade erdoorheen. Serveer met tortilla’s, uiensalsa, avocadoschijfjes en zure room. Roep onder geen beding ‘olé!’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Ronald Giphart maakt romige broccolisoep
Valt er iets te lezen in zijn schrijfhut in de bossen bij Putten, vraagt Giphart zich af. Jazeker: in de kast vindt hij thrillers, tuinboeken én een boek over eten in de oertijd. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: ‘Koffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinkt’
Koffie van vers gebrande bonen, dàt is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
Getest: Dit is de beste inbouwvaatwasser
Wat is de beste inbouwvaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
Ronald Giphart brengt een ode aan kok Michael die bijna zijn arm verloor
Van de Britse chef-kok Michael Caines kunnen we veel leren. En niet alleen op het gebied van de kookkunst, weet Ronald Giphart.