Zo laat je subtiel merken wat je wilt eten
Op brocantes (een typisch Franse rommelmarkt) zijn ze nog wel te vinden: van die nostalgische ansichtkaarten met recepten erop. Een viertal konijntjes bij een pan met een gebraden konijn, dat werk. Kookboekenkenner Jonah Freud verzamelt zulke ansichten al jaren. Zij schreef er een receptenboek bij.
Waar komt het idee voor dit boek vandaan?
,,Mijn moeder verzamelde die ansichtkaarten. Ze is dertig jaar geleden overleden en sindsdien heb ik ze in mijn bezet. In Elle Eten schrijf ik sinds twee jaar elke twee maanden over een van de recepten. Toen ik een keer met mijn uitgever sprak, kwam het idee naar boven voor een boek.''
Hoe lang bestaan dit soort receptenkaarten al?'
,,We zijn op zoek gegaan naar de oorspronkelijke auteur van deze kaarten - iemand die zich Emile noemt, maar ik sluit niet uit dat het een vrouw was. Die 'Emile' heeft gedichtjes achterop gezet. We zijn er uiteindelijk niet achtergekomen wie het is geweest. Duidelijk is wel dat de recepten niet te koken waren. De dichterlijke vrijheid was belangrijker dan het recept, haha.''
Wat is dat voor bijzonder fenomeen, receptenkaarten?
,,Geweldig toch? Ik vind het nog steeds heel leuk om er een te versturen, zo'n ansicht met een recept erop. Daarom zit bij elk boek ook een aantal ansichtkaarten om zelf te versturen. Nog altijd ben ik naar nieuwe op zoek op Noord-Franse brocantes. Ik heb nog altijd het idee om nog eens een serie uit te brengen met kaarten met Nederlandse recepten. Misschien komen die er ooit nog wel.''
Kon u de recepten gebruiken die achterop stonden?
,,Nee, die gedichten waren niet bruikbaar. Maar het zijn allemaal Franse klassiekers. En dat is mijn werk, om recepten zo op te schrijven dat iedereen ze kan maken.''
Er zit ook sangría bij...
,,Dat klopt, dat is de vreemde eend in de bijt. Maar die vond ik zo mooi, die ik wilde ik toch graag gebruiken.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
VIDEO
Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet
Eerst komt het roomijs, dan het ijs in combinatie met het hoorntje en uiteindelijk het allerlekkerste: het onderste puntje vol met chocola. Maar volgens chemicus Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kun je dat deel van je ijsje maar beter niet opeten. Waarom dat zo is, vertelt hij in zijn college bij de Universiteit van Nederland. -
Koken & Eten
Moederdag: met deze feestelijke plank is mama verwennen een makkie straks
Op zondag 8 mei is het Moederdag: de dag om alle moeders en andere lieve vrouwen in je leven in het zonnetje te zetten. Met deze recepten van Eatertainment gaat dat zeker lukken. De hartig gevulde croissants, yoghurt smoothies, brownie-mugcakes en gevouwen pannenkoeken kunnen kinderen makkelijk zelf maken. -
Restaurant volgeboekt? Niet als je beweert de Marokkaanse premier te zijn
Het is nooit makkelijk om een tafeltje te bemachtigen in een drukbezocht restaurant. Tenzij je een leugentje om bestwil gebruikt en je voorstelt als de premier van Marokko, met alle voordelen van dien. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Traybake met broccoli, braadworst en krieltjes
Dit gerecht is een plaat vol comfort food. Het is makkelijk om te maken, want er kan maar heel weinig misgaan. Laat je verrassen door de combinatie van groenten, frisse citroen, volle smaak van de braadworst en de krokante aardappel. -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti met pompoenblokjes en spek
Een leuke twist op alle klassieke pasta’s als bolognese, funghi of carbonara. Deze spaghetti maak je namelijk met pompoenblokjes en spek. De geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat alle smaken mooi in balans zijn.