Zo krijg je een perfect knapperig velletje op je zalmmoot
VideoHoe krijg je een knisperend, goudbruin vel op je zalm? In deze aflevering van Koken als een pro legt chef-kok Alain Caron uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: neem geen moot uit de vriezer.
Delen per e-mail
Zalm is een van de favoriete vissen in de Nederlandse keuken. Maar hoe maak je zo’n moot goed klaar? Alain Caron, chef-kok van Café Caron, legt uit hoe hij het doet. Zijn tips:
- Neem geen zalm uit de vriezer. Die geeft veel vocht af en voor je het weet zit je met pap in je pan.
- Zorg dat alle schubben zijn verwijderd. Haal ze allemaal weg met een scherp mesje.
- Maak een vinaigrette. Iets vets gaat namelijk goed met iets zuurs. Rasp de schil van een limoen en sinaasappel. Neem biologische exemplaren, die hoef je alleen maar te boenen. Knijp sap van een sinaasappel en een halve limoen in een kom. Voeg ook klein beetje citroensap toe en maal daar wat peper overheen. Liefst de soort met vijf pepers, dan krijg je een mooi aroma. Doe er nog een beetje honing bij en proef. Tot slot een scheutje extra vierge olijfolie erbij en roeren.
- Dep de zalm goed droog. Marineer de moot met de vinaigrette. Doe dit alleen op de vleeskant, niet op de huid. Laat het vijf minuten intrekken.
- Maak een pan goed heet en voeg olijfolie toe. Gebruik je zintuigen, adviseert Caron. Het is zien, ruiken, proeven en horen. Zijn zalm maakt een sissend geluid als hij de moot met de huid omlaag in de pan legt.
- Is het velletje mooi bruin? Zet het vuur dan iets lager en keer de moot. Je kunt de binnentemperatuur meten met een kernthermometer. Bij 50 graden is hij mooi rosé. Heb je zo'n thermometer niet? Steek dan voorzichtig een scherp mes tot het midden van de moot, laat hem even zitten en druk dan de punt van het mes voorzichtig tegen je onderlip. Te heet is niet goed, te koud ook niet.
- Sprenkel nog wat vinaigrette over de zalm. Voilà, klaar.
Nog meer tips van professionals zien? Je vindt ze hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
Hoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt. -
PREMIUM
De opmars van walnoten van eigen bodem: Melissa en Rudolf Jan maken er een rijke olie van voor de salade
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden, terwijl het Nederlandse klimaat en bodem ook geschikt zijn. Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, zien we hier steeds meer walnootbomen. -
PREMIUMKoken & eten
Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’ -
Koken & eten
Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
Video
Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.
-
PREMIUM
Johan ging fanatiek barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken: 'Toen was het hek van de dam’
Johan Kwakernaat (37) uit Puttershoek ging anderhalf jaar geleden barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken. Sindsdien kookt hij de sterren van de hemel, heeft hij duizenden volgers op sociale media én gaat hij workshops geven. ,,Ik hoop mensen te kunnen inspireren.” -
Koken & eten
De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen. -
PREMIUMFijn Spul
Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven.