Zo kom je makkelijk aan je 250 gram groenten per dag
Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 127 gram groente per dag, terwijl de dagelijkse geadviseerde hoeveelheid het dubbele daarvan is. Voor wie moeite heeft voldoende groente binnen te krijgen, zijn er veel trucjes. De zes makkelijkste vind je hier.
1 Ga na wat je lekker vindt. Maak eens een lijst van groenten die je graag lust en een lijstje van groenten die je' ook wel lekker' vindt. Eet uit beide lijsten. En probeer ook eens iets nieuws. Blijken schorseneren of snijbiet ineens heel lekker te zijn. Laat je inspireren door het aanbod in de supermarkt en kijk welke groente in het seizoen is.
2 Denk in porties van 50 gram. Een handje radijsjes, een paar schijven komkommer, vijf kerstomaatjes, een handvol wortelen, een halve paprika. Wie de voorgeschreven 250 gram groenten wil binnenkrijgen, kan dat makkelijk doen door de porties behapbaar te maken. Neem gedurende de dag een paar tussendoortjes van 50 gram in plaats van vijf opscheplepels bonen weg te harken bij het avondeten.
3 Verstop groenten in je gerecht. Omeletje bakken? Voeg er tomaat en avocado aan toe. Simpele boterhammen met kaas krijgen repen komkommer erbij. Staat pasta op het menu? Pureer gekookte wortels en tomaten door de saus. Die kleine beetjes tellen allemaal mee.
4 Maak het zo lekker mogelijk. Gewone, gekookte groenten zijn prima, maar wel een beetje... saai. Gebruik daarom extra kruiden over je boontjes, voeg een sausje toe aan de broccoli en maak een krokant laagje over je bloemkool uit de oven. Combineer spruitjes met gefruite ui en eet sperziebonen met bulgur en cashewnoten.
5 Maak eens een pizza of hartige taart met groente. Rode uien doen het goed op een pizzabodem met geitenkaas. De ui wordt in de oven lekker zoet.
6 Maak eens soep. Geen gemakkelijker manier om veel groenten binnen te krijgen dan groenten te koken in bouillon (bloemkool leent zich daar goed voor, net als broccoli en courgette) en vervolgens de staafmixer erop te zetten. Lekker met een stuk knapperig vers brood.
In het boek Groente Ga voor kleur staan meer eet- en kooktips (Voedingscentrum, 176 pagina's, 12,95 euro plus verzendkosten).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gezond eetpatroon blijkt óók goed voor je hersenen
Mensen die veel groenten, fruit, noten en vis eten, zouden weleens grotere hersenen kunnen hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van een de Nederlandse professor Meike Vernooij. Haar onderzoek is gepubliceerd in het vakblad van de American Academy of Neurology. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMvoor jou geproefd
Groentechips: is het een goed alternatief voor een gewoon chippie?
Groentechips lijken gezond. Er zit immers groente in, toch? Maar is dat wel echt zo? En voor welke fiets je nét dat blokje om? We trekken vijf zakken open en laten ons deskundige, driekoppig panel testen op kraak en smaak. -
Deze voeding maakt IJslanders zo ultragezond
In de documentaire The World's Best Diet gaan presentatoren Jimmy Doherty en Kate Quilton op zoek naar de beste diëten ter wereld. Nederland blijkt niet eens zo slecht te scoren. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat.
-
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.