Zesgangendiner voor de feestdagen bereiden? Zo doe je dat
Koken&EtenVeel mensen vragen zich af uit welke gangen een zesgangenmenu bestaat, blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl. Culinair journalist Onno Kleyn geeft antwoord op deze vraag.
Delen per e-mail
Met de feestdagen voor de deur is het een ideaal moment om eens flink uit te pakken in de keuken door bijvoorbeeld een diner met zes gangen te bereiden. Maar waar bestaat zo’n zesgangenmenu eigenlijk uit?
Volgens culinair journalist Onno Kleyn is er niet zoiets als hét traditionele zesgangenmenu. ,,Of je voor zes gangen gaat, is nog altijd een keuze. Je kunt ook kiezen voor drie of twaalf gangen, net wat jouw opvatting is.” Wel bestaan er verschillende benaderingen van een zesgangenmenu, zegt hij. ,,Je hebt bijvoorbeeld de Franse of de Britse benadering, daar zit een verschil in.”
Met een vogel op tafel en een heleboel dingen eromheen, kom je vaak helemaal niet toe aan zo’n grote menuopbouw van zes gangen
Bij de klassieke Franse benadering van een diner met zes gangen wordt over het algemeen gestart met een koud voorgerecht, bijvoorbeeld een salade, gerookte zalm of paté. Daarna volgen soep, een warm voorgerecht (vis), het hoofdgerecht (meestal vlees of gevogelte), een kaasplateau en tot slot een zoet nagerecht.
Kaasplateau
Het grote verschil tussen de Franse en de Britse benadering is dat de Britten eerst kiezen voor een zoet toetje, voordat ze aan het kaasplateau beginnen, legt de culinair journalist uit. ,,Daarnaast is het zo dat men vanuit Britse tradities meestal niet komt tot een zesgangenmenu.”
Net als de Amerikanen kiezen de Britten vaak voor een enorm hoofdgerecht, bijvoorbeeld kalkoen, met veel bijgerechten. ,,Met een vogel op tafel en een heleboel dingen eromheen, kom je vaak helemaal niet toe aan zo’n grote menuopbouw van zes gangen.”
Gerechten tegelijk op tafel
De klassieke Franse benadering van het zesgangenmenu werd in de Nederlandse restaurants pas echt gebruikelijk na de Tweede Wereldoorlog
Ook in Nederland was het heel lang gebruikelijk om alle gerechten tegelijk op tafel te zetten, behalve het toetje. ,,Pas in de loop van de 19de eeuw zijn we in Nederland in gangen gaan eten. Maar de klassieke Franse benadering van het zesgangenmenu werd in de Nederlandse restaurants pas echt gebruikelijk na de Tweede Wereldoorlog”, zegt Kleyn.
Tegenwoordig ziet Kleyn dat chique restaurants bij een zesgangenmenu na het midden van het menu vaak kiezen voor vlees en eindigen met zoet. ,,Bovendien serveren heel veel restaurants geen soep meer, maar kiezen in plaats daarvan voor kleine gerechtjes.” Hoe je je zesgangenmenu ook indeelt, als chef-kok heb je dus veel keuzevrijheid in de opbouw van jouw menu.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van Goeievraag.nl, het vraag en antwoordplatform van Nederland.
Op zoek naar een gezond dessert voor tijdens de feestdagen? Bekijk dan de video hieronder voor een gezonde appeltaart:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische Nasi Goreng-bowl in een ‘ei-netje’
Gek op nasi? Wij ook! Tijd voor een vegetarische variant. Deze heerlijke Nasi Goreng met een netje van ei is een feestje op je bord. Goreng betekent ‘gebakken’ en daarom bakken we de rijst na het koken nog een klein beetje knapperig. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
PREMIUM
Johan ging fanatiek barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken: 'Toen was het hek van de dam’
Johan Kwakernaat (37) uit Puttershoek ging anderhalf jaar geleden barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken. Sindsdien kookt hij de sterren van de hemel, heeft hij duizenden volgers op sociale media én gaat hij workshops geven. ,,Ik hoop mensen te kunnen inspireren.” -
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
Video
Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.
-
Wat Eten We Vandaag: Couscous met gerookte kip en avocadosaus
Wij zijn dol op couscous, omdat je er eindeloos mee kan variëren. Bovendien zet je het binnen een handomdraai op tafel. Deze keer met gerookte kip en een romige avocadosaus. -
Koken&Eten
Waarom deze appel alleen bij Albert Heijn te koop is
Albert Heijn heeft sinds deze week een eigen appel in de winkel liggen: de Sprank. De producenten vertellen wat er zo bijzonder is aan deze appel. -
Koken & eten
Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)?