Zelf koekjes bakken is zo moeilijk niet: begin eens met deze zandkoekjes of spritsen
Koken & EtenKijk jij ook graag Heel Holland bakt, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, maar kun je nog geen cake bakken? Probeer dan eens iets simpels. Zin om een keer zelf koekjes te bakken? Twee experts geven tips over hoe je koekjesdeeg moet maken en zelf de lekkerste koekjes bakt.
Zandkoekjes: wie heeft ze vroeger niet gemaakt? Met een simpel basisrecept kun je al snel een hele trommel met koekjes vullen. Zandkoekjes maken is niet alleen leuk om te doen, het is zo gedaan en ze smaken ook nog eens lekker. Hoe je die maakt, legt patissier Erik Reintjens uit.
Zandkoekjes zijn misschien wel de makkelijkste koekjes om zelf te maken, maar patissier Lotte van Gorp, winnaar van de Dutch Pastry Award 2022 wil graag een variant geven: spritsen. Ook niet moeilijk.
Ingrediënten voor 20 spritsen
10 gram melk
80 gram boter
50 gram suiker
100 gram bloem
snufje zout
Verder nodig: mixer of keukenmachine
spuitzak en spuitmondje
Het stappenplan voor spritsen
- Begin met het opkloppen van boter en suiker in de keukenmachine. Net als bij een cake moet het beslag goed wit zijn, legt Van Gorp uit.
- Meng het beslag vervolgens met melk en bloem.
- Doe het beslag in de spuitzak met spuitmondje en spuit het beslag in een zigzagmotief.
- Het beslag spuit je op een bakplaat met bakpapier, om de bakplaat vervolgens in de oven te schuiven.
- Bak de koekjes vervolgens zo’n 15 tot 20 minuten in de oven op 170 graden Celsius.
- Als de koekjes mooi goudbruin van kleur zijn, dan weet je dat ze van binnen ook goed gaar zijn.
Ingrediënten voor 20 zandkoekjes
225 gram ongezouten roomboter
150 gram witte basterdsuiker
8 gram vanillesuiker
1 eierdooier
280 gram bloem
snufje zout
Verder nodig: huishoudfolie, beslagkom, bakplaat, bakpapier, eventueel uitsteekvormpjes
Het stappenplan: zandkoekjes
- Mix de boter, witte basterdsuiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg eierdooier toe en mix tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg, aldus Reintjens.
- Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om het te laten rusten. Dat is de gouden tip om het bakken te laten slagen.
- Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze (met een vork) een beetje plat.
- Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten op 180 graden Celsius of tot de randjes goudbruin kleuren.
- Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
- Om te variëren op de standaard zandkoekjes kun je chocoladestukjes door het deeg doen of ze in gesmolten chocolade dippen (eventueel tot de helft). Of doe sinaasappelschil of cacaopoeder in het deeg.
Meer tips over koekjes bakken vind je hier. Ouders van Nu deelt 10 simpele bakrecepten die je met kinderen kunt proberen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUit Eten
Italiaanse zon op Schouwen
We dromen wel eens over Italië. Over goed eten, uitstekende wijnen en gastvrije bediening. Bij Il Gallo in Westenschouwen krijgen we het allemaal. Daar gaat in Westenschouwen de Italiaanse zon op. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappel-pompoenfrittata met Taleggio
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en is vergelijkbaar met de Spaanse aardappeltortilla. Het gerecht is een goedgevulde omelet, en leent zich uitstekend om overgebleven ingrediënten in te verwerken. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Wat Eten We Vandaag: Parmezaan-kipnuggets uit de airfryer met spicy mayonaise en citroendip
Zelf kipnuggets maken is helemaal niet moeilijk is en ook nog eens veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriesvariant. Deze Parmezaan kipnuggets uit de aifryer met zelfgemaakte spicy mayonaise en citroendip zijn ideaal voor het weekend. -
-
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch.