Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Koken & EtenCake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd.
,,Iedereen kan een cake bakken, maar niet iedere cake is goed”, zegt patissier Lotte van Gorp, die vorig jaar winnaar van de Dutch Pastry Award werd. ,,Het gebruik van goede grondstoffen is het belangrijkst. Gebruik vooral goede boter en geen margarine. Boter heeft een typische smaak die veel beter is dan margarine. Aangezien boter en suiker de voornaamste smaken zijn in een cake, moeten die van goede kwaliteit zijn.”
,,Het is ook van belang dat je cake luchtig is”, gaat Van Gorp verder. ,,De boter moet dus luchtig geklopt worden voordat het gemengd wordt met het ei. Die details zijn wel belangrijk.”
Volgens Van Gorp hebben bij cake alle ingrediënten dezelfde verhoudingen. Dit heb je er voor nodig: 100 gram suiker, 100 gram roomboter, 100 gram ei, 100 gram bloem of zelfrijzend bakmeel. Tot slot ook een snufje zout.
,,Een smaakje toevoegen, bijvoorbeeld vanille of chocolade, kan met vanille-extract of cacaopoeder”, weet Van Gorp. ,,Dat mengt je gewoon door de bloem heen.”
Cake in twee smaken
Je kunt ook twee smaken toevoegen aan je cake, bijvoorbeeld de ene helft van chocolade en de andere helft naturel. Dat zegt patissier Erik Reintjens, patissier en algemeen directeur van Patisserie Peter Lemmens. ,,Je voegt de cacaopoeder dan gewoon aan de ene helft van je beslag toe en schenkt het vervolgens zoveel mogelijk gescheiden in de bakvorm.”
Qua smaak kun je volgens hem diverse kanten op. ,,Je kunt vers geschilde appelschijfjes toevoegen, maar kaneel- of amandelpoeder kan bijvoorbeeld ook.”
,,Voor het bakken van een cake heb je eigenlijk alleen een keukenmachine of een handmixer nodig”, aldus Van Gorp. ,,Dat is wel belangrijk, want de boter moet goed luchtig en wit van kleur zijn. Handmatig, met een garde, wordt dat wel lastig.” Volgens Van Gorp klop je het beslag het makkelijkst luchtig met een vlindergarde, dat is een platte menghaak.
Afhankelijk van je oven moet de cake 45 tot 60 minuten bakken
Om het beslag te mengen heb je natuurlijk ook een beslagkom nodig. ,,Of een slakom”, zegt Reintjens. Met een pannenlikker krijg je het beslag makkelijk uit de kom. Schenk je cakebeslag vervolgens in een rechthoekig cakeblik of een springvorm. Met die laatste kun je je cake volgens Reintjens het makkelijkst uit de vorm lossen.
Stappenplan voor het bakken van een cake
Bij dit recept gebruik je een standaard bakvorm van 30 x 10 centimeter.
- ,,Verwarm de oven voor op ongeveer 170 á 175 graden Celsius en zorg dat de boter op kamertemperatuur is”, zegt Van Gorp.
- ,,Smeer de bakvorm van tevoren in met boter en doe er wat bloem bij. Klop de bakvorm vervolgens uit, zodat er een heel dun laagje bloem over blijft. Je kunt ook bakpapier gebruiken”, voegt zij daaraan toe.
- ,,Doe de boter, suiker en het zout in de mengkom en mix het tot een romig mengsel”, vult Reintjens aan. Doe vervolgens in drie delen het ei erbij. Voeg niet alle eieren in één keer toe, waarschuwt Van Gorp: ,,Anders mengt dat niet goed, omdat het te vet en vochtig is.”
- ,,Meng vervolgens de bloem of het zelfrijzend bakmeel rustig door het beslag met een spatel tot alles goed gemengd is", zegt Van Gorp. ,,Meng niet te lang, dan gaat de bloem gluten ontwikkelen en dat beïnvloedt de structuur van de cake.”
-,,Stort het mengsel in de ingevette bakvorm en doe hem direct in de oven. Afhankelijk van je oven moet de cake 45 tot 60 minuten bakken”, tipt Van Gorp.
- Controleer of je cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Zit er geen beslag aan de satéprikker, dan is hij gaar. ,,Het kan ook met een dunne ijzeren, bijvoorbeeld een breinaald of vleesvork”, zegt Reintjens.
- ,,Stort de cake na het bakken op een rooster", adviseert hij. ,,En laat hem volledig afkoelen.”
Zo voorkom je een ingezakte cake
,,Een cake zakt in als hij niet gaar is”, verklaart Van Gorp. Laat hem dus gewoon nog wat langer in de oven. ,,Misschien op een lagere temperatuur. Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant. Als hij eenmaal gaar uit de oven komt, moet hij meteen uit het cakeblik gelost worden.”
Laat de deur van je oven de eerste 50 minuten van het bakproces gesloten, tipt Reintjens. ,,Anders zakt je cake ook in.”
Zelf een spectaculaire taart bakken voor je kind: Ouders van Nu geeft 9 recepten voor prachtige verjaardagstaarten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Horeca-voorzitter Robèr Willemsen stopt: ‘Het is balanceren geweest’
Hij werd het gezicht van de horeca in coronatijd: Robèr Willemsen. Na zeven jaar legt de 50-jarige ondernemer het voorzitterschap van Koninklijke Horeca Nederland neer en gaat hij zich richten op zijn eigen horecazaken én zijn familie. ,,Ik ga linksom of rechtsom wel weer iets oppakken.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. -
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUM
Een bokkenpootje met witte chocolade? Dordrecht heeft er een nieuwe lekkernij bij: de Schapenpoot
Kun je ook bokkenpoten met witte chocolade maken? Zo vroeg zijn vriend Alex. Ja, zei bakker Jaap Korteweg en hij creëerde een nieuwe Dordtse lekkernij: de Schapenpoot.Dordrecht -
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden.