Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.”
Delen per e-mail
Bregje: „In de podcast geven we korte colleges waarin we allerlei aspecten over koffie uitleggen. We leggen niet uit hoe je koffie moet zetten, maar wel waar je op moet letten als je een goed espressoapparaat wilt kopen of wat voor verschillende filtermethodes er zijn.″
„Ook vertellen we wat er aan de hand is in de koffiesector met betrekking tot duurzaamheid. Hoe zit het met de koffieboeren en wat is de invloed van de klimaatverandering op koffie? Kortom, veel achtergrondinformatie over koffie.″
Bregje en Leopold hebben een eigen koffieschool. „We geven trainingen over koffie aan mensen uit de horeca, aan thuisbarista’s, dat zijn particulieren met een espressomachine, en aan mensen die vakmatig met koffie te maken hebben, zoals melkleveranciers. Ook geven we online proeverijen. Bij ons kun je alles leren over koffie: van het groene boontje tot het kopje.″
Goede kop koffie
Waar moet een goede kop koffie aan voldoen? „Belangrijk is dat als je hem proeft dat je een goede smaakbalans hebt. Dat-ie niet te bitter is, zodat je er melk of suiker bij moet doen. Als je een lekker mondgevoel hebt en een goede nasmaak, dan heb je een goede kop koffie.″
„De lekkerste filterkoffie krijg je als je verse koffie maakt van net gemalen bonen. Die bonen haal je bij een koffiespeciaalzaak zoals bij Simon Lévelt. Daar moet je dan een zakje filtergebrande bonen halen, die zijn iets lichter gebrand dan espressogebrande bonen. Met die bonen heb je de allerlekkerste bonen voor je filterkoffie.″
De eerste aflevering van de podcast staat al online. De podcast is te beluisteren via de bekende podcastkanalen, zoals Spotify, onder het koffiecollege. Meer informatie op www.koffieschool.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGouden Pollepel thuis
Een portie oud-Rotterdamse gezelligheid op bestelling; in Old Dutch is de klant nog altijd koning
Restaurant Old Dutch is een oer-Rotterdams horeca-monument, een icoon. Met een vaste klantenkring van welgestelde families, zakenmannen en bekende Rotterdammers. Ook tijdens de lockdown weet gastheer en eigenaar Aad van der Stel hoe hij het zijn klanten naar de zin moet maken. -
PREMIUMZeeuws eten
Denny van Bries in Renesse is verzot op tataki: ‘Gasten likken het bord nog net niet af’
Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft de PZC chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen chefs hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: Denny van der Reijnst van brasserie Bries in Renesse maakt tataki van tonijn. -
PREMIUMVIDEO
Jordi (26), maker van de beste bonbon van ons land: 'Ik wil ze gaan verkopen vanuit huis’
Jordi van Eden uit Dordrecht is de winnaar van de Beste Bonbon van Nederland 2021. De vakjury loofde zijn bonbon vooral vanwege het rijke smaakpalet. ,,Ik dacht: ik meld me gewoon aan. Dat ik uitgekozen zou worden had ik niet verwacht.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Frisse salade met makreel en sinaasappelvinaigrette
Makreel is een vette vissoort en door dat hoge vetgehalte combineert makreel goed met een vinaigrette. Traditioneel wordt een vinaigrette gemaakt met azijn, maar dat zuurtje vervangen we in dit recept door sinaasappel en citroen. Gecombineerd met mango en appel is deze frisse salade een echte lente topper! -
Wat Eten We Vandaag: Knoflooknoedels met pittige tempeh
Tempeh is van zichzelf niet zo krachtig van smaak, maar de nootachtige structuur is heerlijk in combinatie met een pikante saus. Deze pittige tempeh wordt geserveerd bij lekkere knoflooknoedels.
-
Drie zalige recepten om je berg paaseitjes op te maken
Was de paashaas bij jou ook zo gul dit jaar? Dan zit je nu vast met een enorme berg chocolade paaseieren opgescheept. Gewoon opeten is natuurlijk de meest voor de hand liggende optie. Maar voor wie iets creatiever aan de slag wil: drie heerlijke alternatieven. -
Koken & eten
Weer pizza of wil je nu eens iets anders eten? Pieter bedacht slimme app: bezorgroulette
Bestel je altijd hetzelfde? Pieter Boerboom (27) kent het probleem en bouwde een app waarmee je eens iets anders kunt vinden dan dezelfde pizza of pokébowl: de Thuisbezorgd Roulette. -
Koken & eten
‘Kefir is super gezond’: feiten en fabels rondom populair melkdrankje
We geloven niet alles zomaar. Daarom onderzoeken we hier de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: wat is er te claimen over melkkefir?