Wereldberoemd restaurant raakt Michelinster kwijt
Precies twee jaar na zijn dood, verliest het legendarische en wereldberoemde restaurant van wijlen chefkok Paul Bocuse een Michelinster. Het restaurant, L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or, gaat van drie naar twee sterren.
Dat heeft Michelin officieel bevestigd nadat berichten erover uitlekten in de pers. Het restaurant in de omgeving van Lyon was een bedevaartsoord voor culinaire liefhebbers in heel de wereld en had al sinds 1965 onafgebroken drie sterren. ,,Het restaurant is nog steeds excellent, maar na verschillende bezoeken van onze inspecteurs in 2019 blijkt dat het niet meer op drie-sterren-niveau zit’’, aldus een woordvoerster.
Het nieuws is in Frankrijk ingeslagen als een bom. Paul Bocuse wordt gezien als dé grondlegger van de huidige Westerse keuken. Hij had als bijnaam ‘de paus van de moderne keuken’ en werd ‘de reus van de haute cuisine’ genoemd. Op de Amerikaanse televisie werd hij bij zijn overlijden in januari 2018 ‘een onvermoeibare pionier’ genoemd: ,,Hij introduceerde de Franse keuken in de rest van de wereld en veranderde de status van koks van onzichtbare keukenkunstenaars tot wereldsterren.’’
Ouderwets en kitsch
Toch was er wel al jaren discussie over de kwaliteit van zijn restaurant, L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or. De keuken zou te ouderwets zijn en het interieur zou neigen naar kitsch. De huidige koks in het restaurant hebben recent geprobeerd gerechten te moderniseren. Ook de inrichting werd onderhanden genomen. De zaak wordt nu nog gerenoveerd en zou eind deze maand weer opengaan, kort voor de bekendmaking van de nieuwe Franse Michelinsterren.
Paul Bocuse overleed twee jaar geleden op 91-jarige leeftijd. Hij kreeg zijn eerste Michelinster in 1958, zijn tweede in 1962 en de derde in 1965.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
PREMIUM
Ook zoveel meikevers in de tuin? Maak er soep van! (En zo smaakt die)
Veel honden vinden het een smakelijk hapje en ook mieren peuzelen ze met smaak op: meikevers. Maar zijn de centimeters grote insecten, die deze weken weer massaal onze tuinen bevolken, ook geschikt voor menselijk consumptie en zo ja, hoe smaakt dat dan? Wij namen de proef op de som. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMkoken & eten
Lokaal eten voor boeren, burgers en buitenlui
Marcin de Beaufort uit Cadzand is van origine een chef-kok. Hij kookte 25 jaar in de betere restaurants in binnen- en buitenland en geeft nu culinaire adviezen. Niet alleen over hoe je gerechten kunt bereiden en serveren maar ook over ingrediënten die koks kunnen gebruiken. Vooral over lokale producten. Daarom bedacht hij het project Foodregio West-Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis participeert hier in.