Welke dranken geven grootste kater: vrijwilligers lieten zich vollopen voor experiment
Koken & EtenWie een avondje gaat stappen en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Klopt deze stelling? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd antwoord op die vragen.
De uitdrukking circuleert al sinds mensenheugenis. Zo heb je verschillende varianten. In het Engels zegt men ‘beer before wine and you’ll feel fine; wine before beer and you’ll feel queer’. In het Frans klinkt het zo: ‘bière sur vin est venin; vin sur bière est belle manière’.
Klopt het echt? Dat vroegen wetenschappers van de universiteiten van het Britse Cambridge en Duitse Witten/Herdecke zich ook af. Om erachter te komen of er enige waarheid achter de stelling zit, ontwierpen zij een bijzonder experiment. Daarbij bootsten ze onder strikte laboratoriumcondities een avondje stappen na.
De 90 proefpersonen, allemaal tussen de 19 en 40 jaar oud, werden onderverdeeld in drie testgroepen. Na een stevige maaltijd sloeg de eerste groep tweeëneenhalve pint Carlberg achterover, gevolgd door vier glazen Edelgräfler witte wijn uit 2015. De tweede groep deed hetzelfde, maar dronk eerst de wijn en dan pas het bier. De derde groep nuttigde tot slot alleen wijn of bier.
Als controle kwamen de deelnemers een week later nog eens terug om dit hele proces opnieuw te doen, maar dan omgekeerd
De deelnemers dronken allemaal ongeveer 1,1 promille in de vorm van bier en/of wijn en ondertussen observeerden de wetenschappers de proefpersonen en onderwierpen ze hen aan vragen als: op een schaal van 0 tot 10, hoe dronken/ziek voel jij je nu?
Op het einde van de avond gingen de deelnemers met een glas water en onder medisch toezicht slapen. De volgende dag moesten ze hun kater een score geven op basis van factoren als vermoeidheid, hoofdpijn, dorst en misselijkheid. Als controle kwamen de deelnemers een week later nog eens terug om dit hele proces opnieuw te doen, maar dan omgekeerd. De mensen die eerst bier dronken en dan wijn, dronken nu eerst wijn en dan bier.
Wanneer en waarom hebben we een kater?
Het resultaat van het onderzoek: de volkswijsheid is niet meer dan een mooi gezegde. De volgorde van de soorten drank heeft geen invloed op de hevigheid van je kater. Wijn na bier is plezier, maar bier na wijn evengoed. Waarom we wél een kater krijgen, is eerder een combinatie van de plotselinge daling van een hoog alcoholgehalte in je bloed, dehydratie, een immuunreactie en verstoringen in ons metabolisme en onze hormoonhuishouding.
Meer ‘congeneren’, meer katers
Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het type drank ook een factor is die invloed kan hebben op je kater. Zo komen er zogenoemde ‘congeneren' vrij als bijproduct tijdens het omzetten van suiker naar alcohol. Die stoffen beïnvloeden de geur en smaak van de alcoholische drank, maar lijken ook invloed te hebben op onze katers.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het consumeren van een drankje met veel congeneren een ergere kater kan veroorzaken dan een drankje waarin maar weinig van dit bijproduct zit. Rode wijn en rum bevatten een grote hoeveelheid, terwijl er in een geel biertje en witte wijn maar weinig zit. Ook andere stoffen zoals histamine, tannine, of sulfieten in wijnen kunnen een negatieve invloed hebben op een kater voor mensen die er gevoelig voor zijn. Dat laatste kan je bijvoorbeeld testen door gedroogd fruit zoals abrikozen te eten. Heb je geen hoofdpijn, dan ben je niet gevoelig voor sulfieten.
Uit het onderzoek met de proefpersonen blijkt tot slot ook dat hoé dronken je bent en hoeveel alcohol je lichaam verlaat tijdens een avondje stappen beide goede voorspellers zijn voor de intensiteit van je kater. Uiteindelijk weerlegt deze studie uit het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition de volkswijsheid, maar bevestigt het tegelijkertijd een andere: geniet, maar drink met mate.
Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam? Dat zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt. -
Video
Zo vaak moet je je koelkast schoonmaken om voedselvergiftiging te voorkomen
Een goede indeling van je koelkast biedt overzicht. En het kan ook nog helpen om voedselvergiftiging te voorkomen. Waar moet je op letten? En wat is eigenlijk de juiste koelkasttemperatuur? Twee experts geven antwoord. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts.
-
PREMIUMKoken & Eten
Dit is het geheim van het succes van de Keuringsdienst: 'Presentatoren zijn kampioen verbaasd kijken'
Komt het door het favoriete onderwerp van velen: eten? Schuilt het geheim in die subtiel opgetrokken wenkbrauw van Ersin Kiris? Of is de montage gewoon ijzersterk? De kwaliteit van Keuringsdienst van Waarde lijkt na negentien jaar alleen maar te groeien. -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladetruffels
Fan van chocolade? Probeer dan eens deze chocolade truffels. Deze heerlijke lekkernij kun je vegan maken en je maakt ze ook nog eens met maar 3 ingrediënten. De truffels zijn zo gemaakt, de koelkast doet de rest van het werk. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.